Hensbacka Herrgård gav bra aktivitet, smällar i rum och trappor samt oförklarliga ljud. Tony’s namn kom igenom våra kommunikationsverktyg och han upplevde för första gången någonting som passerade genom hans kropp…

Hensbacka Herrgård

Hensbacka Herrgård ligger 6 km från centrala Munkedal utanför Göteborg och var under 1600-talet under­lydande gård till Torreby säteri, som på den tiden ägdes den förmögna Margareta Hvitfeldt. Herrgårdens huvudbyggnad uppfördes 1736 och på senare tid florerar rykten om att det spökar på gården.

Spöken på Hensbacka Herrgård

Några av orsakerna till att herrgården och dess intilliggande byggnader sägs husera spöken beror på att barn ska ha blivit inlåsta i en garderob och att en person ska ha hängt sig. Saker har oförklarligt flyttats omkring och hittats i andra delar av huset, bland annat en gammal kamera som ligger i ett glasskåp uppe på övervåningen.

Flydde i panik

Sviten sägs vara det mest hemsökta rummet i herrgården. De som övernattat där ska ha känt tyngden från någon eller något som lagt sig intill dem. I rummets alkov ska en man ska ha hängt sig och den stol som står i alkoven har setts åka omkring av sig själv. Enligt ägarna flydde ett norsk par i panik från ett annat rum på övervåningen då de vaknat av känslan att någon eller något tagit stryptag på dem där de låg i sängen.

Gungande stol i vinkällaren

I den vinkällare som finns i byggnaden intill herrgården står en pinnstol som förbipasserande har sett röra på sig och vicka bakåt som om någon satt och gungade i den.

Smällar i stallet

I det gamla stallet rapporteras känslan av iakttagelse följt av stora obehagskänslor. Smällar i väggarna och ljud från småsten eller andra föremål som kastas omkring är också vanligt förekommande.

Spökar det på Hensbacka Herrgård? LaxTon besökte gården för att undersöka om det fanns någon grund för alla spökhistorier.