Skip to main content

Spökhistorier

Spökhistorier är populära – men kan också vara läskiga! De hörs överallt, framförallt om kvällar och nätter. Alla sänker rösten och delar sina bästa spökhistorier. Längre ner hittar du spökhistorier / upplevelser som läsare delat.

Riktiga spökhistorier

Vem vill läsa påhittade spökhistorier? 🙂 Majoriteten av spökhistorier på denna hemsida är inskickade av fans. Det är alltså främst verkliga skildringar som återges.

Spökhistorier för barn?

Passar dessa spökhistorier för barn? Vi granskar samtliga bidrag, men eftersom sidan främst innehåller verkliga skildringar så kan det vara skrämmande för en del. Du som förälder avgör.

Förutom dessa spökhistorier så kan vi även tipsa om Borgvattnets Prästgård som 1947 blev världskänd som Sveriges mest hemsökta hus. Läs gästers vittnesmål i den digitala gästboken.

Spökhistorier för barn

Spökhistorier som delats

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa spökhistorier som delats.

Fadern som gick hem

Jag skulle vilja dela en händelse som min morfar var med om för ett par år sedan i samband med hans fars bortgång.

Morfar hade under ett par dagar bott på samma äldreboende som sin far eftersom han ville vara vid hans sida när han gick bort. Det gick ett par dagar och morfar sov ganska dåligt på boendet så han bestämde sig för att åka hem till huset där han växte upp (ligger 2 min ifrån) för att få sova ut lite. Han gick upp i sitt ”pojkrum” på övervåningen vid 23-tiden och somnade ganska snabbt.

Han vaknar sedan vid 00:05 av att någon knackar på ytterdörren. Han går ner och öppnar dörren men där står ingen. Han går runt i huset och kollar ut genom alla fönster för att se om han såg någon, vilket han ej gjorde.

5 minuter senare ringer hans telefon och svarar. Det var en sköterska från boendet som sa ”Din far gick bort för ca 5 minuter sedan”…

Garderobsdörren

Det var på sommarlovet och jag satt vid min dator vid skrivbordet som stod på motsatt vägg gentemot garderobsdörren. Min storebror hade en vän på besök och jag hörde att dom gick ner för trappan för att gå och titta på en film i vardagsrummet men detta var inget som jag direkt reflekterade över.

Ungefär 10-15 min senare hörde jag något i mitt rum. En dörr som öppnades.

Jag blev förvånad och tittade bakåt och där stod min garderobsdörr på vid gavel. Det var mörkt där inne då lampan var inte tänd och jag tänkte direkt att det var min storebror och hans vän som skulle skrämma mig och att dom på något sätt lyckats få upp dörren (trots att den var låst med nyckeln omvriden till max). Jag sa något i stil med ”Ha-ha, vad roliga ni är då” och gick dit och stack in huvudet och tände lampan. Det var tomt och i den sekunden som jag inser det kommer jag på att jag hört dom gå ner för trappan lite tidigare men inte hört att dom gick upp igen.

Jag började bli rädd men tänkte ändå att jag kunde ju ha missat det såklart så tog min telefon och ringde till min mamma som var på nedervåningen då jag nu till viss del var paralyserad av rädsla. Hon svarade och jag frågade om min storebror och hans vän fortfarande var där nere varpå hon svarar att ja, det är dom. Då började jag gråta och min mamma kom upp och tröstade mig. Efter det har jag aldrig tvivlat på att det finns något som vi inte kan se.

Min mamma berättade i efterhand att ytterdörren öppnats av sig själv i det huset några gånger och att saker kastats ned på golvet ungefär 1 meter ifrån där de ursprungligen stått i just det rummet som jag bodde i…

Gammelklockan

Jag kan väl börja med att skriva att jag är skeptisk till de övernaturliga.

Efter att gammelmorfar dött i Augusti 1994 flyttade vi in ett hus i Västerås som min gammelmormor och morfar hade byggt (min gammelmormor hade gått bort några år tidigare 1986). I källaren hänger det en klocka på väggen i tvättstugan som köptes någon gång på 50-talet när min mormor var liten. Och den har hängt kvar där hela tiden sedan vi flyttade in. Saken är klockan aldrig har fungerat.

En dag när jag är hemma hos mamma och pappa på kvällen så hör vi hur klockan tickar. Så vi går ner i källaren och tittar. Ingenting rör sig på klockan. Visarna pekar som de alltid gjort. Det är normalt svalare nere i källaren, men nu märktes en kyla som trängde sig in och som var väldigt svår att förklara (aldrig upplevt detta tidigare). Inget obehagligt alls. Det kändes liksom bra. Vad det nu än var så kändes det snällt på något vis.

Samma sak hände en gång till den 8:e Augusti 2019, kl 19.30. Exakt på minuten då min gammelmorfar dött 25 år tidigare. De är något jag aldrig kommer att glömma och som jag inte kan förklara. Min mormor höll på att trilla av stolen när jag och mamma berättade om detta för henne…

Biljardspelaren

På gymnasiet gick jag på en internatskola utanför Eskilstuna. På skolan fans en före detta rektorsbostad som då  inhyste ett gym i källaren och på nedervåningen fans ett biljardbord och en liten kiosk som vi fick  turas om att sköta. En eftermiddag spelade jag biljard med en klasskamrat och då jag är dålig förlorare ville jag ha revansch när jag förlorade, men min motståndare valde istället att gå för att plugga och jag blev ensam kvar i huset. Jag fortsatte att spela själv men vissa bollar snurrade bara till vid hålen och åkte upp på bordet igen.

Plötsligt hörde jag steg och trodde att min kompis ångrat sig men ingen kom in så jag gick ett varv på nedervåningen och tittade utan att hitta något. ”Bara inbillning”, tänkte jag och återgick till biljarden. Samma sak fortsatte att hända med bollarna med resultat att jag irriterat svor till högt och ljudligt.

PANG… innerdörren slog igen och jag sprang i panik för att komma ut men dörren var omöjlig att öppna. Plötsligt fick jag upp den och efter det kan jag lova att jag aldrig gick dit själv igen. Ska tillägga att inget drag förekom och att det fanns inget lås på innerdörren…

Storebrorsan

När jag var tonåring så bodde pappa och hans fru i en villa med två våningar. Där nere fanns deras sovrum och ett stort badrum med toalett. På övervåningen sov alla vi barn, dvs 4 rum totalt, fyra barn. Jag var en sån tonåring som satt uppe hela natten vid datorn och är helt klarvaken pga mina sömn problem.

Klockar var runt 03.40 då jag hörde ytterdörren, och någon går upp för trappan, och in på ett rum och stänger dörren. Jag tänker direkt att min storebror har kommit hem från festen han varit på. Tänkte inte mer på det förrän på morgonen vid frukosten, när jag frågar pappas fru om han hade vaknat än. Men han hade aldrig kommit hem, ingen av mina syskon var hemma, och ingen hade varit på övervåningen…

Mörkrädda spöket

Jag och min pojkvän bodde i en lägenhet där mycket hände under de 2 åren vi bodde där. En kväll satt jag i soffan med mina 2 hundar vid sidan om mig. Min pojkvän låg i sovrummet och vilade. Helt plötsligt springer båda hundarna mot ytterdörren och började skälla ivrigt. Jag går efter för att kolla och då står ytterdörren öppen. Både jag och min sambo var helt säkra på att ytterdörren var låst och stängd.

Andra händelser var att min eltandborste kunde gå igång på natten. Vi såg även gestalter. Bl.a en gestalt som satt i soffan, men när vi tände lampan fanns inget där.

En annan gång reste jag bort. När min pojkvän kom hem efter jobbet var all belysning i lägenheten tänd. Han ringde mig och frågade om jag verkligen hade släckt lamporna, vilket jag naturligtvis hade gjort…

Kunde ej andas

Mitt i natten vaknar jag i panik och sätter mig upp i sängen. Klarvaken, för jag fick ingen luft. Efter ca 5 sekunder släppte det. Började hosta och kunde andas igen och kände att jag måste drömt något eller att jag var förkyld eller liknande, men hittade ingen förklaring på detta.

Natten efter vaknar jag av samma sak igen! Det kändes som om någon höll för min mun och näsa. Hur mycket jag än försökte andas så gick det inte. Det höll i sig ett par sekunder efter jag vaknat och sedan släppte det. Natten efter det samma sak igen. Tror det var någonstans mellan 5-7 nätter på raken som detta hände, jag tappade räkningen tillslut. Sen bara slutade det helt plötsligt och har aldrig hänt sen dess igen…

Ljusgestalten

Detta hände när jag var i 20-års åldern och flyttade in i ett mycket gammalt hus i en liten by utanför Borås. Huset var från 1700-talet och hade stått öde i flera år när vi flyttade in. Första kvällen efter flytten var hela familjen på nedervåningen, och på övervåningen stod bara en massa flyttlådor. Där uppe fanns varken el eller vatten indraget.

Jag står ensam i det stora vardagsrummet på nedervåningen och hör då helt plötsligt tunga steg som går diagonalt över rummet på övervåningen. Stegen lät som om det var en man som gick i gammaldags träskostövlar. Jag kände helt klart ett stort obehag, men tog mod till mig och tog en ficklampa och gick upp på övervåningen  för att kontrollera. Givetvis var det ingen där, men jag kände ett enormt obehag av att vara där. Kände mig helt klart inte välkommen.

Jag flyttade senare upp på övervåningen när det var färdigrenoverat där, men jag kände alltid ett obehag och kände mig nästan alltid iakttagen. Den känslan fanns aldrig på undervåningen där mina föräldrar bodde. När jag senare flyttade därifrån och mina föräldrar hyrde ut övervåningen, så berättade hyresgästerna att de ibland väcktes av en ljusgestalt som ville att de skulle följa med till en specifik plats på övervåningen. Det var samma plats varje gång. När jag hörde det så insåg jag att det var på den platsen på övervåningen som jag alltid kände stort obehag när jag gick förbi…

Årsklockan

Min moster lät mig och mina barn ärva henne efter sin död. Hon var även gudmor till min yngsta dotter, som valde ut en väggklocka som slog varje timma, men som inte var uppdragen (för att inte slagen på klockan skulle väcka barnen när de sov). Helt plötsligt när dottern och barnen satt på golvet under klockan och bygger Lego så börjar klockan slå. Borde vara omöjligt, men den slog! Detta hände på en årsdag och 1h från mosterns död…

Fotsteg i trappen

I vårt hus har vi haft mycket aktivitet, men detta är en händelse som etsat sig fast som jag minns som det vore igår. Detta är den starkaste händelsen som hänt hos oss. Och vi har ingen förklaring mer än att det var något paranormalt. Och något jag kommer minnas som något otroligt häftigt och spännande.

Vi hade besök av en vän som sov i gästrummet som ligger långt in på övervåningen i vårt hus. Man måste öppna en dörr, gå igenom en korridor och gå ner i trappen för att komma till hallen där vi har vår toalett. Det är ett gammalt hus så det hörs väldigt tydligt när någon går.

Vi väckte vår vän som sa ”kommer strax”. Ca 3-4 min senare hör vi någon som går i hallen och springer ner i trappen. Men det kommer ingen. Både jag och min fru tittar på varandra och undrar var vår vän försvann.

Ytterdörren var fortfarande låst. Ingen var på toan och vi satt i köket (som vätter mot hallen). Så ”personen” kan ej ha kommit någonstans. Det var inte heller någon som gick upp i trappen igen. Det går inte att smyga då det knarrar när man går.

När vi då går upp och väcker vår vän igen så sa vännen att hen hade sovit fram tills nu. Alltså inte varit uppe! Och inte heller svarat mig vid förra väckningen…

Den röda bilen

När jag var liten så åkte vi alltid upp till pappas hemgård i Ljungdalen. Flertal gånger så har jag och de andra i bilen sett något som inte går att förklara. Vi kommer längs vägen vid ett ställe som heter Fotingen, det är bara vi på vägen, en raksträcka och det är skymning. Vi ser att vi kommer att möta en röd bil, vi ser strålkastarna men vi möter aldrig denna bil. Vi har tittat flera gånger om det finns en avtagsväg på sträckan vilket det inte gör.

Den osynliga vännen

Det började då vi flyttade in i vårt hus & började renovera. Lampor tändes & släcktes. TV:n gick igång mitt i natten. Konstiga ljud.

Lugnade sig ett tag, men när vår dotter var 2 1/2 – 3 år så stod hon och pratade med någon som satt i vår soffa för att sedan leka vidare. Hon hade fått en rutschkana i present och jag skulle filma henne när hon åkte.

På den filmen åker det flertalet ljusklot efter henne. Detta såg jag inte först utan det uppmärksammade jag senare när jag skulle visa filmen för en vän. Ett tag vaknade vår dotter exakt kl 04.00 varje natt i flera nätters tid. Jag gick till sist in en natt och sa högt och tydligt att ”det räcker nu, vi måste få sova!”

Lugnade sig efter det, men har fortsatt komma tillbaka då och då för att hälsa på våra barn. Varje gång någon närstående gått bort sker det saker här hemma. Kan vara en doft, ett ljud, saker som flyttar på sig m.m. Små tecken på att dom har gått, men tittar till oss ibland…

Orben

Detta hände mitten på 80-talet när min son var några veckor gammal. Han var inne i en skrikperiod som kunde pågå några timmar. Jag minns denna dag som om den vore igår. Denna dag var en extrem dag där ingenting hjälpte, tröstade, bar han, gungade babysittern, drog han i vagnen. Och jag var mentalt trött och frustrerad att ingenting hjälpte. Jag la ner han i spjälsängen och drog igång speldosan. Jag satte mig i sängen som stod bredvid spjälsängen och muttrade för mig själv att nu kan väl han somna. Och plötsligt från ingen stans ser jag som en gnista åker in i min sons mun och han blir alldeles tyst och somnande på en gång. Efter denna dag var det slut på skrikperioden och inte förrän nu har jag fattat att det var en orb jag såg. Ska tillägga att min far hade dött några månader tidigare. Kanske det var han…?

Koden

Jobbar kvällspass i butik och vid stängning kl 22, då jag är ensam, inträffar följande:

Jag släcker ner butiken och stänger den dörr som avskiljer butiken från lager, omklädningsrum mm.  Denna dörr måste öppnas med kod som man manuellt slår in på en dosa i närheten av dörren. När jag kommer ut på lagret upplever jag att det plötsligt blir extremt kallt och jag får en obehaglig känsla…

När jag går mot omklädningsrummet hör jag det pipande ljudet när man slår in koden på våra kontorsdörrar. Men detta kom inte från kontoren, detta kom från den dörr jag just stängt bakom mig.

Först tänker jag ”herregud, har jag låst in någon kund i butiken?!” men i nästa sekund tänker jag ” en då ropar man väl hallå, istället för att försöka slå en kod?!”

Jag står och stirrar på dörren medan en massa tankar snurrar runt i huvudet: ”Har  jag låst in någon? Varför ropar personen inte? Ska jag öppna och se efter?”

Blir iskall när jag går tillbaka mot  dörren till butiken, alla hår på kroppen står rakt upp. Känner att öppna ska jag INTE göra!! Samtidigt hör jag hela tiden hur någon, gång på gång, försöker slå en ny kod för att öppna. Plötsligt inser jag att koden inte ska höras på dörren, den sitter inte där, den sitter ju en bit bort i anslutning till dörren !!! Jag går till omklädningsrummet och byter om, kvickt som tusan, och när jag går mot ytterdörren för att larma och låsa så hör jag hela tiden hur någon i olika intervall och hastighet försöker ”komma på” en ny kod.

Dagen efter kollar jag med en kollega som berättar att förr i tiden satt kodlåset faktiskt på dörren men flyttades för flera år sen till sin nya plats. Det har hänt mer spännande saker i denna butik, som byggdes tidigt 70- tal, och sedan byggts om vid flera tillfällen.

Väggen

Min dotter bodde i ett hus där det spökade. Hon fick höra av grannen att en kvinna hade tagit sitt liv i ett av rummen. När dottern bott där 2 veckor kom hon inte in i rummet. Det var helt blockerat, som att gå in i en vägg. När grannen frågade dottern om hon varit hemma på dagen svarade hon ”nej, jag har varit iväg hela dagen?” Konstigt sa grannen, det var någon som skrattade och dansade i din lägenhet…

"Hallå Hallå""

På äldreboendet där jag jobbade natt i många år var det uppdelat i 3 olika korridorer som kallades för A B och C korridoren. Du var tvungen att gå igenom C korridoren för att komma till A och B.
En natt när jag och min kollega skulle gå vår nattrond för att kolla att alla mådde bra hörde vi ett rop i C korridoren. Ett tydligt ”Hallå hallå” från en kvinna. Det bodde dock bara män i den korridoren. Vi tittade på varandra och började smyga in till de äldre för att kolla om någon patient kommit fel. Men alla sov jätteskönt.
Detta hände 2 nätter i rad för oss. Och vi kliade oss i huvudet och undrade var det kom ifrån.
Några nätter senare jobbade jag med en annan kollega som berättade för mig att hon hört samma sak i samma korridor.
Efter lite luskande kom vi fram till att det var en gammal patient vi hade haft som bodde i den korridoren några år tidigare som var blind.
När vi började ”bekräfta” henne med namn på nätterna lugnande det sig och vi hörde aldrig mer något ”Hallå Hallå”. Men under alla mina år jag var kvar så hälsade jag alltid på henne varje natt.

Den gamla telefonen

Min spökhistoria är uppdelad i två delar och utspelar sig båda gångerna i mitt barndomshem.

Del 1: Jag drömmer när sover över hos min syster och hennes familj, att jag vaknar av att jag hör ljud nere i garaget. Någon spelar musk. Och telefonen ringer. Det är en ringsignal från en gammal telefon. En sådan som man hade på kontor förr. Innan mobilen fanns. I drömmen står jag plötsligt i lilla hallen som leder in till garaget. Jag musiken spela där inne. Men när jag öppnar dörren… är det ingen där! Eller jo jag ser min pappa sitta vid sin arbetsbänk och jobba. Som han gjorde förr. Allt såg ut i garaget som det gjorde förr. Jag ser mig omkring. Hör en ringsignal… och så vaknar jag.

Del 2: Min syster och hennes familj är bortrest så jag passar deras äldsta dotters hamster. När jag håller på att rengöra buren hör jag plötsligt att det ringer. Det är inte min mobil som ringer, nej det här är en signal som från en gammaldags telefon och ringsignalen kommer från garaget…
Tilläggas ska att jag var helt ensam i huset den eftermiddagen.

Julgranen

Jag sov när jag var liten i vardagsrummet med mamma då vi bodde väldigt trångt. Det var julaftons natt jag var ca 7 år och vi la oss sent.
I vardagsrummet stod såklart julgranen och den var tänd när jag la mig. Jag sa till mamma att jag kan släcka den om en stund, eftersom jag tyckte det var mysigt att ha den tänd. Efter ett tag så sträckte jag mig ur sängen och drog ut sladden till julgranen ur kontakten i väggen.

Jag la mig för att sova, mamma sov redan.
Jag somnade nästan på en gång , men vaknade någon timme senare av att julgranen var tänd?? Men tänkte jag, jag drog ju ur sladden!
Jag tänkte att jag måste ha somnat och trott att jag drog ur den. Jag sträckte mig mot uttaget men såg att den redan var utdragen och låg på golvet??!! Men granen lös fortfarande…

Tittade förundrad på granen och skulle precis väcka mamma när jag såg en gammal tant stå framför granen, hon tittade på mig och log och hon var lika tydlig som vilken människa som helst.

Hon hade en randig klänning med förkläde och var rätt så kort med håret uppsatt. Jag blev aldrig rädd då hon verkade snäll . Hon försvann lika fort som hon kom och julgranen slocknade.

När morgonen kom berättade jag för mamma om händelsen. Jag beskrev den gamla tanten och mamma tittade bara på mig och gick sedan och hämtade en bild och sa
– Såg hon ut såhär ? Jag tittade på bilden och ja det var verkligen hon..
– Det där är din mormor på bilden.

Till historien hör att jag aldrig träffat min mormor eller sett något foto av henne innan, då hon avled när jag föddes. Hon var bara 152 lång när hon levde, berättade mamma, så att jag upplevt henne som kort var inte konstigt.

Det var som att hon ville hälsa på mig där på julaftonsnatten.

Banner Lockgruvan

Spökflickan

Jag är uppvuxen i ett hus på landet tillsammans med min stora syster, mamma och pappa. Jag och min syster hade var sitt sovrum på övervåningen och mamma och pappa på nedervåningen.

Väldigt ofta vaknade jag under nätterna av att det satt en liten flicka i ett av hörnen på andra sidan rummet. Hon satt på golvet men uppdragna ben emot sin kropp och korsade armarna runt benen. Hon hade mörkt halvlångt hår och gjorde aldrig någonting förutom att titta på mig från sin plats.

2018 sålde vi huset till min syster och hennes familj som numera bor där. Min systerdotter fick välja rum och valde min systers gamla. Under renoveringen av det rummet bodde hon i mitt gamla flickrum med sin säng placerad på samma ställe som jag hade min. Jag har många gånger berättat för min familj och framförallt min syster om stegen, flickan och även knackningar på dörren men hon har aldrig velat tro mig.

En kväll när dottern hade sovit en stund vaknar hon upp i sin säng och blir väldigt ledsen. Min syster hör detta och går upp för att kolla till henne. Då berättar hon att hon inte är ensam i rummet och har svårt att somna om. Min syster stannar kvar och väntar tills hon somnat igen.

Några veckor senare hade systerdottern vaknat igen men denna gången inte blivit ledsen utan hon hade lugnt och fint berättat vid frukosten för sin mamma att det var en flicka i hennes rum i natt. Hon förklarade vart flickan befann sig och hur hon satt. Efter detta fick jag ett långt sms från min syster där hon bad mig att hämta ”spökflickan”.

Arga Gumman

1997 blev jag väckt av en gammal gumma och det såg ut som hon skrek på mig och hytta med näven. Jag fick inte fram ett ljud. Såg henne tydligt som hon levde. Tittade mot min dåvarande sambo som sov och sedan tittade jag tillbaka men då var gumman borta. Gick runt i lägenheten och kollade ytterdörren och balkongen men det var stängt inga fönster var öppna. Var vaken resten av den natten och funderade på vad hon försökte säga mig.

Telefonen

När jag var runt 11 år köpte min familj en gammal gård på landet. Ganska direkt efter att vi flyttat in började jag och mina två systrar känna av någon märklig känsla. Det började i trappen på väg upp till övervåningen där det var som om något följde oss med blicken hela vägen upp.

På kvällarna kände jag doften av rakvatten i mitt rum (ingen som bodde i huset använde det) och det kändes som någon satt i fotändan på sängen. Trots alla märkliga händelser så bortförklarade vi allt eller bara försökte glömma, tills en dag när jag helt enkelt inte kunde komma på någon förklaring.

Familjen hade åkt till affären och jag satt ensam hemma framför TV’n. Trappen till ovanvåningen var snett bakom mig, mitt i TV rummet fanns en murstock som delade av det rummet från köket. Det var alltså två ingångar till köket, en på vardera sida om skorstensmuren. Den ena var placerad nära trappen och den andra i anslutning till hallen.

Så, där satt jag i soffan och tittade på TV när jag plötsligt känner den där iakttagande känslan från trappen, ser i ögonvrån något mörkt (som en skugga i en vuxen människas storlek) som glider ned för trappen, in i köket och ut till hallen där telefonen börjar ringa. Tvekar men går dit och svarar. Rösten i telefonen är som om jag hör mig själv men ändå inte, och är bara en upprepning av det jag själv sagt. Lägger på luren och går tillbaka till soffan.

Det dröjer ca 4-5 minuter så händer samma sak igen, skuggan kommer glidande, telefonen ringer, jag svarar.. samma svar även denna gång. Lägger på luren och återvänder till soffan med riktigt mycket obehag i kroppen och denna gång hinner jag knappt sätta mig innan samma sak upprepar sig en tredje gång. Men nu får jag panik så istället för att svara när telefonen ringer så springer jag ut och sätter mig på gräsmattan tills familjen kommit hem igen.

Vi märkte av denna närvaro på olika vis under alla 10 åren vi ägde huset, men hur rädd jag än blev den gången så kändes det aldrig hotfullt på något vis under de åren. Det var mer som om någon ville kolla så vi hade det bra. Värre blev det i huset vi flyttade in i efter detta…

Svävande Bilen

Skulle jobba eftermiddag en dag så satt hemma och kollade på TV. Min son har 2 st radiostyrda bilar på vardagsrumsbordet. Plötsligt lyfter den ena bilen någon millimeter från bordet, åker ut och gör en bakåt volt för att sedan hamna fint på golvet!

Läderstövlarna

När jag var 6-7 år så var min dåvarande bästa vän på besök och vi bestämde oss för att gå upp på vinden (där allt möjligt finns sparat från 1920-1980) med våra nya ficklampor. Vi fick egentligen gå dig då farfar lagt ut råttgift någon dag innan. Steg för steg upp för vindstrappan började rysningarna komma, men vi kämpade oss upp. Efter sista trappsteget så tittade vi oss omkring och den där känslan av att inte vara ensam infann sig.

Jag fastnade med blicken på farfars gröna barnvagn från 1937 i trä och helt plötsligt tog min barndomskamrat mig i armen och försökte skrika men inget ljud kom. Jag vände mig om och såg ett par gamla läderstövlar som sakta rörde sig på golvet mot oss. Precis som om en person drar fötterna sakta framåt. Vi kände skräcken och flög ner. Gråtande och hysteriska fick vi fatt i farmor och berättade vad vi hade sett. Hon fick oss på något sätt att våga gå upp på vinden igen med henne och där på högersidan av väggen, nästan mitt i rummet, hängde läderstövlarna på en 5-tums spik ca 150 cm upp.

Lysande Kloten

När jag var 17 år så började jag och mina vänner undersöka det paranormala genom att läsa böcker, undersöka trosuppfattningar och diskutera med varandra. En dag bestämde vi oss för att vi skulle träffas hemma på gården för att spela lite rollspel. Vi spelade tills vi inte orkade mer och så sedan vi lagt oss kom vi in på diskussioner om väsen och andar.

Efter en stund får jag en ingivelse och säger: ”Vi skulle vilja se något eller uppleva något!” Sagt och gjort: Uppe runt taklampan började tre oformliga klot synas. Två blå och ett rött. Precis som om vi blivit bländade av en lykta och sen tittat ut i mörkret fast i helt fel färger! Mina vänner blev självklart rädda och tände lamporna. Jag blev nog mest förvirrad men jag sa: ”tack, men jag tror vi ska sova nu” och så startade vi radion på låg volym och lät en lampa vara tänd.

På morgonen vaknade en av vännerna samtidigt som mig och vi gick ned för att äta lite frukost. Den andra låg kvar i klassisk tonårströtthet och vi gick ner. Efter ca 1,5h gick vi upp igen med en kopp kaffe till vår vän. När vi kom upp så såg vi att garderobslådorna var utdragna som en trappa och självklart trodde vi vår vän vaknat och gjort detta som ett skämt. Men när vi väckte honom för att fråga blev han helt vit av skräck och svor på att inte haft med lådorna att göra. Det som är märkligt är att han sov precis framför byrån så för att öppna dessa måste man ha lutat sig över honom!

Påkörda Mannen

Redan från att vi flyttat in här kände vi av något i både källare och runt om i huset. Vi fick veta av våran äldsta dotter att hon sett en man som stått bakom henne en sväng. Men även vi har sett konstiga fenomen. Dörrar öppnas, någon som går förbi i hallen osv.

Vår son på ett år sover i vårt rum om nätterna. En kväll så hörde vi skrap och fotsteg genom vår radio vi har så vi hör om sonen vaknar. Vi gick upp allt var lugnt, så vi gick ner igen. Andra gången detta hände rörde sig radion. Vi gick upp och det var då så kallt i rummet att man rös.

Min fru som är medial kände/såg en man som skrek att vi skulle ut ur detta hus. Detta varade 4 nätter i rad. En av kvällarna såg min systers sambo en man på ovan våningen, då han steg ur bilen så gick denne man bort från fönstret.

Bakrund om detta är att denna man ska ha dött genom att bli påkörd på vägen ovanför huset och dog direkt. Han älskade detta huset och är väldigt noggrann med det han gjorde.

Tanten

Jag tog med vår son in till vårt sovrum och släckte alla lampor i rummet och började berätta en saga. Han ligger tätt intill mig och på min arm, helt plötsligt blir han stel som en pinne och höjer fingret och pekar mot min sambos sida men lite längre ner till vänster.
– Vem är det? frågar han.
– Vadå? Vad menar du?
– Det sitter en tant där mamma, säger han och kryper ihop.
– En tant? Var då? frågar jag samtidigt som håren reser sig på armarna.
– På pappas sida, där! och så pekar han på samma ställe.

Plötligt börjar han flytta fingret som att han följer ”tanten” när hon går genom rummet och ut genom dörren, det lilla fingret följer sakta med tills det riktas mot sovrumsdörren.
– Nu gick hon mamma! sa han samtidigt som jag känner hur han slappnar av och efter en halv minut sover.

Gröna Jaktkepsen

För fem år sedan då min dotter var 4 år hälsade vi på hos mina föräldrar i deras relativt nybyggda lägenhet. Min dotter stod på toaletten och lekte i handfatet medan jag stod vid diskbänken och diskade. Det är en öppen lägenhet där man ser rakt in i badrummet från där jag stod med ryggen mot.

Då säger min dotter; Mamma det är någon vid dörren! Ytterdörren ligger bredvid toadörren så jag tänker att jag borde hört om någon knackat eller plingat men går dit och tittar i titthålet och öppnar dörren och tittar ut men ingen där vilket jag påpekar för min dotter. Då svarar hon; Nä vid toadörren!!!

Jag fryser till is men finner mig snabbt och tänker att jag absolut inte får skrämma henne. Sätter mig på toastolen och frågar med glad och lugn röst om det var en tant eller farbror. Hon svarar att det var en farbror och att han såg arg ut. Genom förlikningsfrågor som, var han gammal som farfar eller min dåvarande sambo fick jag efter ett tag fram att han var i 55-60 årsåldern, var kring 165 lång, smal, hade svart lockigt hår och hade en grön keps tills dottern slutligen slöt sig och vägrade säga ett ord till.

Jag funderade över vem som kunde veta något om huset och dess historia. Min pappa var med och byggde huset och när det var klart flyttade mina föräldrar in och har bott här i nästan 30 år. Kom att tänka på en man jag lärt känna i slutet på -90talet som är historiker och vet mycket om de flesta hus i området.

Han bor i huset mittemot och har full koll på området. Ringde honom och utan att nämna någonting min dotter sagt frågade jag vad han visste om huset i allmänhet. Han berättade att i början då huset var nybyggt var det dålig stämning och många flyttade ut och in och två personer valde att avsluta sina liv. Jag svarade att den ena var en släkting till mig och undrade vem den andra var.

Han berättar att han hette Simon och att han var en enstöring. Väldigt bitter man som mådde otrolig dåligt. Jag undrade om det var någon man kände till då hans namn inte var bekant och bad honom beskriva hur han såg ut. Det han då säger ger mig rysningar än idag fem år senare. Han beskriver en senig och smal man i 60 årsåldern. Under medellängd med svart lockigt hår och att hans signum var hans gröna jaktkeps.

Varningens Finger

Jag var 25 år vid denna händelse. En dag i Juni kom jag till mitt jobb som var på ett tryckeri i Dalarna. Allt flöt på som vanligt, tills jag skulle ner i källaren för att skölja rent tryckplåtarna från färg. I detta sköljrum använde vi en högtryckstvätt för att få riktigt rent. Om man stod i detta rum så hade man en glugg som var öppen och man såg då rakt in i nästa rum som egentligen bestod av en trapp upp till tryckeriet.

Helt plötsligt bara dör högtryckstvätt och lägger av, som aldrig hänt tidigare. Jag började röra i strömkabeln för att se om den var glapp eller nåt, men den var tvärdöd. Efter en halv sekund ser jag en äldre herre som passerar gluggen från ett håll och går förbi gluggen. Jag kunde se denna herre hur tydligt som helst, han hade en grå kostym med ljusare ränder, han hade även en krokig rygg som om han hade ryggvärk eller nåt.

Jag var så säker att det var en kund som av misstag råkat hamna fel, så jag sprang med obehag i kroppen uppför trappen för att kolla läget med min chef, eftersom det var bara jag och chefen som jobbade denna dag. När jag ställt frågan om han sett någon gå ner för trappen, eller att nån kund gått förbi han här uppe, så fick jag genast en ganska kylig kommentar tillbaka som löd, är du onykter eller nåt? Vilket jag naturligtvis inte var.

Efter flera frågor och knäppa svar insåg jag att det inte var nån mening att fortsätta bli förnedrad, så vi fortsatte som om ingenting hade hänt. Ca 30 minuter efter diskussionen ramlar alla nytryckta tröjor på golvet, som innan låg i kartonger som var staplade i höga travar. Alla verktyg som hängde i lokalen ramlade även dom på golvet. När detta hände blev det en otroligt stark tryckande atmosfär i hela lokalen, vilket gjorde min chef helt ur spel och chockad så jag fick leda denne ut.

Vi kom ut i friska luften. Min chef satt på marken och bara försökte andas, och jag försökte få tag på ett medium som kunde hjälpa oss. Lyckade till slut få tag på en kvinna i grannstaden 2 mil bort. Hon gick in ensam och efter ca 15 minuter kom hon fram till mig igen och berättade om en herre på ca 65 år som blivit kvar i lokalerna sedan han lämnade jordelivet. Han ville säga till oss att alla dessa elkablar som hänger på väggarna inte håller måttet. Om vi skulle fortsätta med dessa kablar så skulle det att en brand uppstå. Så vi fick helt enkelt ett varningens finger från andra sidan.

En vecka efter denna dag, så kommer min chefs svärmor på besök. Hon kom med en gammal faktabok om byn och började bläddra. Mitt i boken fanns en stor bild på samma byggnad som vi nu har tryckeriet i, fast bilden var från – 71. En stor klunga människor poserar framför byggnaden på bilden, och texten till bilden sa att det var invigningen av Ica butiken i byn. I denna stora klunga med människor fanns en man med på bilden som var väldigt bekant. Vem tror ni det var? Samma man jag mötte i källan, med exakt dom kläder jag såg.

Källarpojken

Sedan jag var väldigt liten har jag upplevt otroligt märkliga saker som jag faktiskt inte kan beskriva eller återberätta på ett bra sätt för att någon riktigt ska förstå att det verkligen har hänt! Men pojken i källaren hemsöker mig än idag.

En kväll sitter jag och min pappa i vardagsrummet då han frågar mig om jag kommer ihåg varför jag alltid springer upp för källartrappan? Det spelar ingen roll om jag bär på massa saker för jag måste springa. Jag svarar att jag minns men att jag vill att han ska återberätta så att jag verkligen får veta om vi delar samma händelse.

Han berättar då att när jag var 5 år kom jag springandes upp fort från källaren och skrek i ren panik. Jag smällde igen dörren och ställde mig med båda händerna och tryckte så att dörren inte skulle öppnas. Pappa kom då och frågade vad som hade hänt. Jag skakade och sa att en pojke i källaren ville leka med mig men att jag inte ville de. Då hade pojken blivit riktigt arg och börjat jaga mig i källaren för att sedan jaga mig upp i trappan. När jag hörde pappa säga dessa ord fick jag en rysning igenom hela kroppen.

Åren gick och min mammas kusin var på besök! Jag var nu 20 år och vi satt och pratade ute på balkongen. Jag frågade henne ifall hon någon gång hade upplevt något i mammas och pappas hus. Hon tittade på mig och skrattade. Ja haha det har jag. Din gammelmormor pratade om någon pojke som hon brukade träffa på nere i källaren när hon hängde tvätt. Men vad pojken gör där eller vem han är vet vi inte. Än idag springer jag upp för trappan och ibland ser jag skepnaden av honom och kan även höra hans snabba steg springa emot mig när jag är i källaren.

Mormor

I mars 2018 fick jag ett chockerande samtal om att mormor hade gått bort pga sjukdom. Jag grät varje dag efteråt. En morgon vaknade jag av en dröm där jag hörde mormors röst jätte tydligt! Jag låg helt still i sängen och ville höra igen, då kände jag hur någon satt på kanten av sängen, på täcket. Precis som mormor gjorde mycket när jag va liten och skulle lugna mig från en mardröm och sjunga för mig.

Detta hände också när min farmor dog. Då drömde jag att jag skulle på begravning för farmor. Vaknade med panikkänsla i kroppen 05.35, men lyckas sedan somna om. Samma morgon ringde pappa vid 07.30 och sa att farmor gick bort 05.25.

Riskastet

En natt var jag och mina vänner ute och åkte, sedan sökte jag på hemsökta ställen där jag bor. Då kom det upp ett ställe som kallas för riskastet. Historien berättade om 3 fattiga pojkar i 10 års åldern hade sökt efter mat. Frun i huset hade gett pojkarna lite bröd. Barnen delade på brödet men sen kom mannen på sin häst och såg barnen leka med brödet och då slog han ihjäl dem och grävde ner dem och la ris över dem.

När jag och mina vänner åkte dit mitt i natten så stod vi där mitt framför riskastet och då hörde en av mina vänner fotsteg och barnskrik. En av mina vänner såg 3 vita sken i skogen som kom springandes mot oss. Min vän skrek och grät och vi åkte därifrån direkt.

Morgonkaffet

Jag växte upp i ett hus som var byggt på en skogstomt där det tidigare stått ett hus där en ensam äldre dam bott. Grannarna hade märkt att det hände en del mystiska saker i huset. Som att saker flyttades, eller tycktes försvinna för att sedan komma tillbaka. Samt att dom kände sig iakttagna.

I vårt hus hände det inte så mycket, mer än att jag kände mig iakttagen i vardagsrummet jämt och var rädd att somna om kvällarna för att känslan av att inte vara ensam i rummet var så stark. En morgon när jag och min syster vaknade så hörde vi ljud ifrån köket. Det lät som att någon satt i köket och läste tidningen och drack kaffe. Vi sade till varandra att vi bara inbillade oss. Föräldrarna hade ju båda två åkt till jobbet.

Vi låg länge och lyssnade på personen som stökade ute köket. Nu ställde hon koppen i disken. En hög smäll! Min syster blev så rädd att hon bad mig gå upp och titta. Vem var det i köket? Vi hade en lång hall som ledde ut från sovrummet och två rum till ut i vardagsrummet som var kombinerat vardagsrum och kök. Jag smög fram i hallen och kikade försiktigt bakom hörnet och in i köket. Lampan var släckt och inget stod på bordet eller i disken. Det var ingen där.

Ålderdomshemmet

2010 började jag jobba på ålderdomshem. Redan första veckan märkte jag hur alla tittade på mig. Det gick en månad tills jag skulle jobba själv ett nattpass. Efter ett tag råkade jag somna. När jag vaknade stod alla gamlingar och bara stirrade på mig rakt framför mina ögon. Jag skrek men de fortsatte bara stirra, helt plötsligt försvann de. Trodde att jag drömt allt, men några dagar senare fick jag höra av de andra som jobbade där att de varit med om samma sak.

Silhuetten

Jag har ett fönster som är ca 3 cm högt och 70 cm brett. Jag skulle sova en kväll då jag kollade upp och såg en silhuett i fönstret. En kraftig man med långt hår som kollade in. Nu har jag fortsatt se saker. En liten pojke. Och en kvinna i en vit klänning.

Inbrottstjuven

Jag vaknade en natt av att någon andades nära mig. Bor i ett område där det är mycket inbrott. Jag slog upp ögonen och såg en ung blond man med blå ögon klädd i någon vit lång skjorta som stod bredvid min säng och tittade på mig. Hade badrumsdörren öppen och det var fullmåne så jag kunde se honom tydligt.

Tänkte direkt, en inbrottstjuv, släppte inte hans blick och famlade efter ett järnrör som jag alltid hade liggandes mellan madrass och säng som försvar om det skulle behövas. Hittade inte röret men slog på ljuset och då såg jag hur mannen började lösas upp sakta, bli genomskinlig och försvinna. Blev väldigt rädd, hade faktiskt föredragit en tjuv.

Suddiga Kvinnan

Jag och mina kompisar bestämde en dag att vi skulle övernatta i min andra kompis farmors hus.  Hennes farmor hade precis flyttat så huset var tomt. Vi tackade ja och gick till huset där hennes farmor hade bott. På vägen dit (vi gick genom en mörk skog) såg jag en nästan suddig kvinna med en lång, vit klänning. När jag berättade för de andra så trodde de mig inte. Ett halvår har nu gått och jag ser fortfarande kvinnan  ÖVERALLT – i sovrummet, vardagsrummet, i skolan, i affärer, skogen. Tydligen ska en kvinna ha blivit mördad i den skog vi passerade på väg till min kompis farmors hus. Hon hemsöker mig fortfarande i mina drömmar…

Kökshäng

Jag blev bjuden på pyjamasparty och tacos av barnbarnen. Vem kan stå emot det? Hade en underbar kväll med dotter och barnbarnen. När vi gått och lagt oss hade jag svårt att somna, då jag vet att de har en mus under diskbänken.

När klockan var runt 22.30 -23.00 vaknade jag till. Det var ett jäkla liv i köket, och det var inte musen som levde om. Stolar drogs runt, folk gick runt, det lät som om de hade träskor på sej, köksluckor öppnades och alla pratade i mun på varann men det gick inte att förstå vad de sa!

Till saken hör att jag sov på soffan i vardagsrummet, med öppen planlösning så jag såg nästan hela köket, men inte en kotte så långt ögat kunde nå. Ett tag var det så stökigt att jag gick upp för att kolla om det var någon utanför dörren i trapphuset, men det var kolmörkt. Tyst hos grannen var det också.

Deras lägenhet ligger ovanpå en sedan länge stängd järnvarubutik. Där nere i från kan man höra ”kunder” som går runt i butiken. Jag blev inte rädd men konfunderad över all aktivitet utan att se nånting av det.

svg+xml;charset=utf

Gestalten

Vid midnatt låg jag i soffan i vardagsrummet och tittade in i mörkret i sovrummet då jag plötsligt såg en skuggestalt. Väldigt svårt att definiera men det kändes som om vi fick ögonkontakt. Då tog gestalten ett steg åt sidan (bakom dörren som stod på glänt) och jag hörde hur trägolvet sviktade. Tänkte omgående att det var min flickvän som skojade så jag sprang in i sovrummet men där låg hon och sov djupt.

Apotekaren

Min mamma arbetade tidigare som städerska i ett gammalt hus som tidigare fungerat som Apotek. Efter att ha skurat fönster på övervåningen gick hon till bankomaten som ligger mitt emot huset och vände sig då om för att se hur fönsterna såg ut efter rengöringen. Då såg hon den gamle apotekaren stå i fönstret och vinkade. Apotekaren hade dock varit död sedan några år tillbaka…

I samma byggnad har kompisar sett film när de hört hur toaletten spolats och någon drar på sig byxorna och tvättar sig. Toaletten har två dörrar men båda var vid tillfället låsta. När mina kompisar fick upp ena dörren så var ingen där…

Lampknappen

Bodde i radhus. Var ca 4 år och tyckte det var läskigt att vara hemma själv. En gång när mamma och pappa hade åkt till affären för att köpa mat var jag å övervåningen när hag hörde någon gå ute på altanen. Gick ned för trappan för att kolla och helt plötsligt såg det ut som om någon stod ute på altanen och sen bara försvann! Jag berättade det för mina föräldrar men de tyckte att jag hade livlig fantasi. Ungefär 1 år senare så flyttade vi och jag var väldigt glad.

För ca 1 månad sedan var jag åter igen hemma själv när jag hörde hur någon gick på altanen. Jag sprang genast till fönstret för att kolla men ingen var där. Trodde att jag inbillade mig men sen såg jag en skepnad som stod på gräsmattan. Blev så rädd så jag sprang till mitt rum och drog igen dörren så hårt att min skrivbordslampa började vicka. Stod alldeles still i mitten av rummet. Hörde ett ljud bakom mig och vände mig om. Stirrade rakt fram. Då såg jag. Lampknappen trycktes in och lampan gick i gång! Sedan den gången har jag aldrig varit själv hemma.

Dockan

En man gick in i en butik i London där det stod en docka som höll upp ett finger. Mannen tyckte att dockan var fin och ville köpa den till sin dotter i Sverige. Tanten i kassan varnade dock att han inte fick ta ut dockan ur landet, men han tyckte att det var larvigt, åkte hem till Sverige och gav dockan till sin dotter. På natten vaknade flickan av en duns så hon tände lampan och upptäckte att det var dockan som hade ramlat ned, så hon ställde upp den på hyllan i gen och somnade om. Nästa natt ramlade dockan ned igen, fast den här  gången hade den ramlat lite närmare henne. Nästa natt hände samma sak fast ännu lite närmare. Den fjärde natten vaknade hon av ett flåsande i ansiktet och när hon öppnade ögonen så låg dockan där och så blev det bara svart. Nästa dag var dockan tillbaka i butiken. Fast den här gången har dockan uppe 2 fingrar…

Skriket

En gång när jag höll på att packa saker inför en resa så hörde jag tydligt en kvinna skrika från nedre våningen att jag skulle komma ned. Jag trodde att det var mamma och gick därför ned. När jag var där nere insåg jag att ingen var hemma så jag ropade HALLÅ!? men fick inget svar.

Spöksystern

Min syster dog i en bilolycka för två månader sedan och efter det började många konstiga saker att hända, som handavtryck i badrumsspegeln och knackningar på min sovrumsdörr m.m. Det som skrämde mig mest var att jag fick en känsla av att någon sov bredvid mig på natten. När jag berättade detta för min mamma sa hon att jag bara fantiserade, men det hände varje natt! En natt hörde jag min systers röst säga till mig ”Var inte rädd, det är bara jag Sandra. Jag vill bara vara med dig”. Först blev jag rädd men sedan tänkte jag att jag föreställde mig allt, men när jag öppnade ögonen såg jag henne stå mitt i rummet.

Skepnaden

Sommaren 2019 var jag hos min kompis utanför Örebro. Det var midnatt och jag och min kompis bestämde att vi skulle sova i soffan på nedervåningen. Klockan 02.40 vaknade jag av att katterna (två stycken) började riva i luften och morra. Jag fatta ingenting och var på väg att somna om då jag plötsligt fick kalla kårar. Katterna satt sig ner och tittade på något i luften, nästan som om de tittade på någon. Helt plötsligt hoppade katterna på varandra och började bråka. Jag avbröt deras bråk och när bar iväg dem så kände jag mig iakttagen. Jag vände mig om såg då en grå skepnad av en gammal människa. Jag fick panik och sprang för livet tillbaka till soffan och lade mig och somnade om.

Fingrarna

En mamma och en pappa hämtade sin dotter från ett kalas. Hon var trött och somnade i bilen så hennes pappa bar in dottern till hennes säng och satte sig sedan nere i soffan och kollade på TV. Efter en stund kom dottern ner och frågade sin pappa hur gammal hon är.
– Jag vet inte, sa pappan sa för skojs skull.
– Jag är fyra, sa dottern och höll upp fyra fingrar.
Pappan frågade då var hon hade fått fingrarna ifrån med fick inget svar…

Flygande Nycklarna

Gick till köket för att hämta mina nycklar som låg mitt på köksbordet, men precis när jag kom över tröskeln så flög mina nycklar ca 2 meter rakt mot mig och träffat mig i bröstet. Ingen aning om det kan finnas någon logisk förklaring. Jag kommer då inte på någon och har därför varit väldigt rädd sen dess.

Spökprästgården

Besökte Prästgården i Borgvattnet 2008. När jag var i det Blå Rummet fick jag kramp i hela kroppen och fick krypa ut ur rummet. I Gråterskornas Rum fick jag en smäll i huvudet! Trodde först att det var lampan men icke. Vände mig om men ingen var bakom mig. Tog ett kort i samma rum och fick en extra blixt på bilden.

Busringningen

Min pappa lagade mat i köket. Efter en stund började kökstelefonen ringa. Det var en svart äldre hemtelefon som hängde på väggen. Pappa tog upp luren och sa sitt namn och namnet på stället. Det var tyst en stund i luren, det enda som hördes var det där svaga brusande ljudet från telefonlinjen. Plötsligt avbröts det av ett högt och gällt gapskratt. Skrattet var så högt så vi hörde det i hela köket från telefonluren. Det gick inte att avgöra om det var en man eller en kvinna som skrattade. Det lät onaturligt. En aning irriterad och förnärmad slänger han argt på luren och tänker att det var en busringning. En knapp minut senare konstaterar vi bestört att telefonen inte ens var kopplad, kontakten var inte ens i väggen.

Knackningarna

Det var en sen vinterkväll och jag satt tittade på en film på TV. Plötsligt hördes tre hårda knackningar på det ena fönstret som ligger mot grannens tomt. Jag sprang ut i hallen, drog på kängorna och gick raskt runtom knuten för att se vem det kunde vara. Granskade hela området under fönstret och ända bort till tomtgränsens slut där grannens uppfart tar vid. Men snön låg orörd, inte ett spår av att någon hade varit ens i närheten av den sidan på huset där fönstret till mitt vardagsrum finns.

Sedan dess har det hörts 2 st lika tydliga knackningar på halldörren. Ena gången var en kompis här och hörde samma sak, men inte heller då fanns det någon utanför dörren när jag öppnade (vilket tog max 6-7 sekunder att göra från där vi befann oss). En annan hyresgäst har också hört samma oförklarliga knackningar på sin köksdörr.

De röda ögonen

Min lillasyster hade tidigare en docka som jag först tyckte var fin, men ju fler dagar det gick desto läskigare började den se ut.

Efter två veckor vaknar jag av ett pipande ljud och går upp för att titta – då ser jag att dockans ögon lyser rött! Jag kryper ner i sängen och försöker att övertala mig själv att det inte var på riktigt.

Dagen efter la jag dockan i vardagsrummet (långt ifrån mitt rum), men när jag sedan vaknade igen så låg den bredvid mig.

Frekvensprickarna

Sedan ung ålder har jag varit känslig för ljud, ljus och andra intryck. Min kropp reagerar med ett slags energipåslag som får mina nerver att i princip vibrera. Sådan är i alla fall känslan. Ser även ”frekvensprickar” (svårt att beskriva, lite som en felinställd TV, men med ett vibrerande filter över). Vissa kvällar känner jag hur någon stryker över kind/hår och det blir alldeles kallt runtom samt statisk elektricitet där jag blir rörd.

Härom kvällen skulle jag sova och blundade i ca 10 minuter när det plötsligt kändes som om mina fötter blev iskalla och började sticka. Jag tittade upp och såg att frekvensprickarna blivit mycket starkare vid fotändan av sängen. Det var inte bara prickar, utan även avlånga streck som nästan ”blixtrade” i vitt. Det var liksom suddigare och tydligare samtidigt, just där. Det höll på i ca 5 minuter, sedan försvann både känslan i fötterna och rummet blev normalt. Händelsen var väldigt lugnande.

Vet inte vad detta är, men gissar att överkänsliga och öppna personer kan känna av andra energier och se saker lite tydligare. Tror på änglar och det paranormala. Min mamma har alltid känt och sett saker, lika så min syster som även drömmer om saker som precis ska ske. Tror definitivt att det finns något mer efter livet.

Samurajsvärdet

Pappa väckte mig och mina bröder mitt i natten. Det var en av de där klassiska nätterna med ljuden av tunga fotsteg, dörrar som small hårt av sig själva på verandan. Han var rädd och ville att vi skulle alla sova i samma sovrum för säkerhets skull. Som barn förstod man inte allvaret i situationen utan tyckte det var mest intressant. Vårt Samurajsvärd hade stuckits ner i golvet i ena salen. Pappa tog svärdet med sig. Vi låg sedan i sovrummet och lyssnade på ljuden tills de avtog och ersattes av en knäpp tystnad. Den där sortens tystnad man kan höra en knappnål falla.

Efter en stund hörde jag en knäppning ifrån ena väggen i sovrummet. Jag visste att därifrån ljudet kom, hade det tidigare funnits en dörr men som numera bestod av en vägg. Det knäppande ljudet fortsatte längs med golvet, med några tysta pauser med jämna intervaller. Det fortsatte och stannade bredvid sängen på pappas sida. Han låg och höll i svärdet. Efter en laddad paus med tjock tystnad försökte en kraft (osynlig för det mänskliga ögat) att rycka svärdet åt sig. Pappa var stark och vägrade släppa, men kraften var så pass stark att pappa flög ur sängen och landade på mage 2 meter bort.

Jag glömmer aldrig hans skräckslagna blick när han steg upp efteråt och tittade på oss. På den tiden var han en storväxt karl som vägde nästan 100 kg och bestod av muskler. Men nu hade han ryckts iväg som ett löv i stormen. Det tog mig många år innan jag förstod vilka krafter dessa energier hade i detta hus. Det var skönt att flytta därifrån. Jag hoppas tiden tar bort detta förbannade ställe.

Spökhistorier med text

Queen Mary

Har varit med om så mycket underliga paranormala saker i mitt liv, så finns mycket att berätta. Men det som har påverkat mig mest var när min fru, en tjejkompis till oss och jag besökte skeppet ”Queen Mary” i Long Beach i Kalifornien när vi var på besök hos vår kompis för över 1 år sedan.

Jag har alltid varit känslig och mottaglig för det paranormala och tyckte att besöka ett utav de mest hemsökta platserna i världen hade varit en häftig grej (lite väl kaxig kanske). Hur som helst, vi gjorde en video innan vi gick ombord för att visa vart vi var någonstans, och jag kände rysningar innan vi ens hade gått ombord på skeppet.

När vi väl hade kommit ombord så började jag känna mig obekväm och iakttagen av någon. Filmade/fotade och fångade en hel del märkliga saker på bild.

Kortfattat

Vi såg en städare komma gående på bryggan förbi en bänk där ingen satt vid tillfället och vi sa ”Hur vågar man städa på detta skepp med tanke på att det är hemsökt?”. Tar en bild mot städaren och upptäcker efteråt att det sitter en svart skepnad på bänken (ingen satt på bänken när fotot togs).

Vi fortsatte runt på skeppet och fortsatte filma/fota och känner mig fortfarande obekväm och iakttagen.

Fotade en glasdörr och efteråt ser jag en rosaliknande skepnad i glasfönstret.

Även på däck fångade jag ljusenergier på golvet som flyttade sig, fotade även en skepnad på väggen.

Men detta ( som påverkade mig starkast) inträffade när jag gick själv nere i korridoren till hytterna och uppmanade andarna att ge sig till känna, så blir det TVÄRstopp framför mig. Det kändes som om någon stod där och känslan som om en röst i mitt huvud sa ”Ta ett steg till så dödar jag dig”. Kände ilska, panik, sorg, glädje, frustration, dödsångest på en och samma gång. Var tillslut tvungen att lämna skeppet och åka därifrån.

Drömde mardrömmar om detta i flera veckor efteråt.

Kommer aldrig mer att sätta min fot på det skeppet igen.

Elvis Presley

Besökte ett äldre par i England.

En kväll när alla gått och lagt sig stannade jag uppe och tittade på film.

Efter en stund kändes det som någon var i rummet och iakttog mig.

Den där känslan steg gradvis och blev så stark att det kändes som något skulle manifestera sig.

Plötsligt drar CD-stereon igång och Elvis sjunger ”I cant help falling in love with you”.

Något skärrad går jag och lägger mig.

Morgonen efter fick jag frågan varför jag inte stängde av CD:n innan jag gick och la mig, och jag svarade som det var;
– jag stängde av stereon och drog ut kontakten innan jag gick och la mig.

När jag frågade om Elvis skivan var det tyst.

Det fanns tydligen ingen Elvis skiva.

Kvinnan i nöd

Utanför Arvika fanns det förr en ”tivoliplats”, det var iallafall så min mamma kallade platsen. När hon var liten var hon ofta där och hon och pappa tänkte att det vore trevligt om vi åkte dit igen. Det fanns förfallna hus och även en liten kyrka med en gammal barnvagn i. Jag och mamma gick runt och kikade igenom fönstren medan resten av familjen stannade i bilen. Vi gick mot en gammal byggnad som det gick att gå in i. När vi precis kommit in i byggnaden hör vi båda en kvinnlig ljus röst skrika ”hjälp mig, hjälp mig” upprepande gånger. Vi såg ingen kvinna och det var ingen där med oss. Vi sprang i panik till bilen. Fortfarande rysningar när jag tänker på det..

Shamantrumman

Jag och min fru hyrde en stuga i Ljusaryd (Blekinge) Då vi kommer tillbaka efter en lång fisketur så hör vi hur det liksom trummas på något i skogen utanför stugan, Det låter precis som en sorts shamantrumma som trummas i en monotom takt. Ljudet höll på flera timmar (samma takt hela tiden). Vi tänkte att det förmodligen bara är några hippies i stugorna längs vägen som har någon cermoni eller liknande (haha). Trummandet höll på i någon timma tills det sedan slutade. På kvällen börjar vi sedan se massa ljusbollar som åker omkring efter väggarna i stugan, vi kunde inte lokalisera det till någon ljuskälla/insekter eller liknande. Helt sjukt, vi kunde ligga där och se hur de vandrade efter väggarna (som små orber). Hur som haver så bestämmer vi oss för att sova. Vi vaknar sedan upp mitt i natten och hör hur detta trummande fortsätter, men nu är det utanför dörren till stugan och jag hör hur det låter som att någon slår med en kapsyl mot en sten! Vet ej varför, men vi fegade ur för att gå upp och titta och lät det bara trumma på. Vi ligger bara kvar i sängen och lyssnar och somnar in till det här. När vi sedan vaknar på morgonen har någon lagt en stor sten utanför dörren och på stenen ligger mycket riktigt en kapsyl. Efter detta så googlar vi lite på Ljusaryd och ser via trådar att fler upplevt märkliga saker i dem skogarna… Allt kan ju självfallet ha en logisk förklaring, men de var en väldig spooky känsla.

Osynlig mur

Arbetade skift och denna kväll kom jag hem runt halv 11 på kvällen. Hyrde ett hus på landet och där fanns inte mycket gatubelysning. Tog en tur med min hund Turbo. Runt hörnet på ladugården slutar gatubelysning. Jag gick vidare det är becksvart och helt plötsligt kommer det upp en”osynlig mur”. Jag kommer inte vidare hur jag än försöker. Tittar ner på Turbo som reser ragg och morrar. Jag försökte gå vidare men de gick inte. De vat bara att vända om och ta en annan väg. Efteråt har jag fått förklarat att det kan vara min farmor och morfar, som har koll på mig och stoppar mig vid fara längre fram. Detta med muren händer titt som tätt men nu ”vet” jag varför.

Synvillor

Det började hända att jag såg saker i ögonvrån – ganska kort efter att fyllt nio år. Saker som: antingen ett starkt sken eller någonting annat fenomen som lockade min uppmärksamhet. Det verkade inte vara någon annan än jag som såg detta. Vid ett tillfälle i tonåren hände en sak som både skrämde och förbryllade mig. Jag hade jag en vindsnurra hängandes i mitt tak. När jag ligger i sängen och kollar ut över rummet så ser jag vindsnurran på golvet. Klart och tydligt rullar den av sig själv i en halvmåneformad rörelse och stannar under ett litet sängbord. Det fanns ingenting som jag kunde se som kunde få den att snurra av sig själv, och jag trodde att jag såg en synvilla. Än idag kan det hända att jag tänker på den händelsen, och sover numera intill ett hörn, och har ingenting i taket.

En annan händelse som skedde för ca 7-8 år sedan – efter att jag hämtat ett glas vatten och skulle tillbaka till mitt rum så passerade jag vardagsrummet där vi hade en eldstad. Bakom den är det som en svart figur som hoppar ut framför mig och skrämmer mig så jag håller på att tappa vattenglaset.

Inte långt efter den händelsen, så sitter jag en morgon och klär på mig, varpå jag kan tydligt urskilja tre tydliga färger i ögonvrån. Någonting guldaktigt som ljust hår, blått och rött som en klänning ovanpå en tröja, i höjden av en liten flicka – kanske i sex-/sju-årsåldern. Fick även konstaterat att en av de förra som bodde i den lägenheten hade sett en flicka som hade befunnit sig i det rum jag hade då.

Snömannen

Antonija var endast 13 år när hon skulle sova hemma själv för första gången. Hennes föräldrar skulle iväg på jobbresa och lillebror Angelo fick följa med för han var endast 3! Föräldrarna ville fixa barnvakt men Antonija övertalade dem att hon klarar sig själv! När familjen åkte iväg klockan 8 på kvällen så skulle Anto bara kolla på TV och sedan sova. Hon sitter och kollar på hennes favorit program då nyheterna bryter plötsligt in och de meddelar att en mördare rymt från ett fängelse 3 gator bort från henne! Antonija blir rädd o ska gå o dra ner alla draperier. Bredvid dörren har de ett glas fönster hon kikar ut försiktigt och upptäcker en man stå där i snön och kolla mot henne, Anto tar upp luren och börjar ringa efter hjälp samtidigt som hon kollar ut igen, mannen är nu ännu närmare! Antonija tittar på mannen och sedan på snön och ser att det saknas fotspår?! Då upptäcker hon att det hon har sett i fönstret är spegelbilden inifrån…

Spökhistorier på Svenska

Cyklisten

De var en varm sommardag och jag var ute med hundarna i skogen då jag ser en en man komma cyklandes. Tänkte att de inte kan vara lätt att cykla mitt i skogen, och kopplar in hundarna, som också reagerade. De började morra och ville bara gå därifrån, men jag var tvungen och fråga om det var svårt att cykla. Han försvinner då bakom ett träd så jag står och väntar på att han ska passera trädet så jag kan prata med honom, men det kommer ingen. Mannen med cykeln bara försvann! Gick hem och berättade för min man vad jag sett och då berättade han att hans farbror varit med om en olycka där i skogen – precis där jag såg mannen. Det var en häftig upplevelse, speciellt när hundarna också reagerade!

Mördad lekkamrat

Detta hände för 6 år sedan då min dotter var 3 år. Grannen passade henne hos sig då jag var tvungen och gå på möte. När jag kommer tillbaka efter ett tag är grannen helt skakis och berättar att min dotter hade sagt ”öppna dörren, det knackar!” Men det var ingen som knackade, vilket grannen talade om för henne. Då hade hon tittat på grannen och sagt;
”- Jo! Öppna dörren till Helene, hon är snäll och vill leka!”
Det som är det läskiga i detta är att det fanns en Helene som blev mördad av sin mamma i huset mitt emot oss i början av 90-talet.

Hemsökt övervåning

Detta hände för ca 10 år sedan, vi hade rätt nyligen flyttat in i ett hus. Mycket packande och bärande, upp och ner, och barnen sprang runt fötterna och vi bad dem att snälla stanna där uppe och lek i sina rum, då vi fått bättre bra ordning där.

Barnen var då i åldrarna 2 och 7. Efter en stund så ropade den yngre, – mamma jag gillar inte mitt nya rum! Ja ja, det var ju helt nytt för honom och han var inte så stor så vi skyllde väl mest på det, även när han sa samma sak flera dagar och veckor efter vi flyttat in. Efter ett tag tyckte även jag att övervåningen var lite ”konstig” men försökte stöta bort det. Det var som mest ”konstigt” när man skulle gå och lägga sig, det kändes som om rummet snurrade, och bara ett obehag av att vara där. Barnen sov nästan alltid med oss eller med varandra, och när min man var på jobbresor sov jag alltid nere i vardagsrummet med TV:n på.

Efter att vi bott där i ca 6månader sa även min man att han ogillade vårat sovrum, och han var en person som absolut inte tror på något övernaturligt, inte då iaf. Han sa att vi kanske skulle gilla rummet mer om vi tapetserade om eller något sådant, jag hade ju klagat på honom att jag inte trivdes där,  och nu ville inte han heller sova där.

En dag när barnen var uppe och lekte och jag var nere och städade kom den äldre grabben ner och sa med stora ögon
– Robins (yngre grabben) robot rör på sig!
Jag svarade – ja den ska ju det, den rör på sig och sjunger.
Då sa han lite nonchalant, – ja men vi har inte rört den..
– Ja, men ni kanske gick förbi och råkade röra vid den?

Någon dag senare badade jag med Robin och han frågade om han fick ta med några leksaker i badet, han tog bland annat den där roboten. Toby hette den. Visst, vi tar med en massa leksaker, och jag tog ut batterierna från Toby, och satte aldrig tillbaka dom. Någon vecka senare när jag städade Robins rum så hörde jag Toby sjunga en ramsa och vrida på huvudet, (funderade direkt om äldre grabben stoppat tillbaka batterierna) så jag tryckte på huvudet på Toby, som man gör när man stänger av och på den, då blinkade dens ögon, (det ska den inte göra) sen stängdes den av. Hmm säkert skadad av vattnet då den var med i badet. Jag tar ut batterierna, tänkte jag. Jag öppnade den och det fanns inga batterier i den! Vad hände? Måste vara inbillning..

Någon dag senare hörde jag hur kulor rullade på övervåningen, men det fanns ju inga kulor där, det blev mer och mer aktivitet, man hörde steg, röster, humöret påverkades, drömde alltid mardrömmar, det var så skrämmande där uppe att inte ens vi vuxna vågade vara där, man var rädd på riktigt!

Ingen ville vara där, djuren gick inte heller upp, gäster som hälsade på ville aldrig gå upp till barnens rum osv, ingen ville sova där, det hände mycket olika saker som till slut gjorde så vi ringde ett medium. Trots att mediumet gjorde sitt bästa blev det aldrig ”rent” i huset och vi flyttade faktiskt därifrån efter bara nått år. Detta var en riktigt skrämmande upplevelse. Har varit i andra ”spökhus” efter det men inget har fått mig att bli så rädd eller känt sådant obehag som just i det huset.

Barnröster

Det var sommartid 2016 som jag tillsammans med tre vänner bestämde oss för att övernatta i ett av Sveriges mest hemsökta hus. Man har läst hur tidigare besökare upplevt deras vistelse, alla oförklarliga händelser som ägt rum och nu var det vår tur att få svar på alla tvivel som fanns.

Första intrycket var att man såg ett helt vanligt hus, väl bevarat för sin ålder men vi visste inte vad som väntade oss bakom stängda dörrar senare samma kväll.

Det var kallt för att vara sommartid och när solen började gå ner kom stora långvariga regnskurar, något som skulle hålla oss kvar i huset.
Vi bestämde oss för att tända upp en brasa i storsalen utav veden vi hittade i Boden bredvid huset men det var lönlöst.. veden hade blivit blöt, fuktig av regnet utanför men vi gav inte upp utan fortsatte framkalla eld.

Ju mer kvällen började nalkas desto mer började vi uppleva oförklarliga händelser.
Det hördes små viskningar o ljud från övervåningen, som om det fanns små barn däruppe och lekte kurragömma med oss.

Den ena vännen blev stilla sittandes i ett mörkt rum intill storsalen.
” Hur är det?” Frågade jag försiktigt utan ett gensvar.
Man såg hur han satt på en gammal stol, fötterna i kors och blicken fäst mot det gamla trägolvet. Det såg nästan ut som om något höll ner honom i stolen.

När jag skulle gå tillbaka till de andra utbrast han i panik ” Snälla STANNA KVAR hos mig”! Med blicken fortsatt fäst mot golvet.

Jag kände dem kalla kårarna krypa upp mot ryggen samtidigt som det plötsligt stod en gestalt precis bakom min vän.
” Spring! Skrek jag och vi alla sprang ut ur huset.

Nu var vi rädda, det var kolsvart ute och regnet fortsatte att sluka omgivningen.

Paniken råder,
Några ville nu avbryta vistelsen och åka hem medan andra ville att alla skulle stanna kvar och hålla ihop.

Efter en stund hörde vi en stor smäll inifrån och vi bestämde oss att ta mod och kolla upp vad det var som hade orsakat den stora smällen..

När vi kom in i huset såg vi att storsalen lös,.. Elden brann för fullt! Elden som vi i flera timmar försökt få igång brann nu.

Vi vart alldeles tagna av vad vi skådade,
” hur är detta möjligt?” , ”är det någon här?”

Vi närmar oss elden och får syn på stearinspår som leder in mot det mörka rummet där min vän tidigare satt.

Vi följde spåren,..närmare och närmare in mot rummet. Och när vi väl va mitt i rummet så stannade vi till av fasa..

Barnröster hörs nu från storsalen bakom oss samtidigt som en äldre grövre röst uppenbarar sig  i hörnet av rummet vi befinner oss i..
…..”snälla stanna kvar hos mig……..”

Svävande kvinna

2015 arbetade jag med ensamkommande ungdomar på ett nedlagt mentalsjukhus. En natt kom en pojke och bankade på personalens dörr. Jag öppnade och han var förskräckt. Han förklarade att han sett en gubbe stå med bar överkropp och blå byxor och skakat på sig för att sedan bara försvinna. Pojken vägrade sova på rummet, så han fick sova i personalrummet. Sedan fick han byta rum. Jag var in i rummet senare och då såg jag  en kvinna med mörk, kortklippt hår, som svävade över sängen. Ett par sekunder senare var hon borta…

Lilla pojken

Det här var en natt för sisådär 15 år sedan. Hade kommit hem sent från en kompis och lagt mig i sängen. Lagom till att jag ska sova känner jag hur det blir kallt i rummet. Inget jag tänkte mer på utan bakade in mig i det varma täcket och slöt ögonen. Rätt som det är tycker jag mig höra en möbel flyttas. Inbillning kanske, jag var ju extremt trött, tänkte jag.

Den enda möbeln, förutom min säng, som jag hade i mitt rum var en pall som tillhörde min elorgel, som stod en bit ifrån sängen.
Blundar igen och hör snart samma ljud, nu ännu högre och tydligare. Jag kikar genast emot pallen, men den står tillsynes kvar på samma plats.

När jag för tredje gången blundar och försöker ignorera samtliga ljud, smäller det till högljutt följt av ett tungt skrapande.
När mina ögonlock denna gång flyger upp så ser jag hur pallen är flyttad och står exakt bredvid min säng, på pallen ligger en liten pojke i gamla slitna kläder, basker, urholkat ansikte och kolsvarta ögon. Förutom ögonen, som var knivskarpa, så var resten av pojken genomskinlig och typ skimrandes. Blundade snabbt, sträckte mig efter lysknappen bredvid min säng och lyckades tända samtidigt som ögonen sakta öppnades igen. Pojken var borta och kylan likaså, men pallen stod kvar intill sängen.  Minnesbilden av den lilla pojken är för evigt inetsad på min hornhinna…

Spökhistoria Pojke

Muggstaplaren

Var ensam på jobbet. Min kollega säger hej då  och jag ser att hon åker därifrån. Alla dörrar är låsta så ingen kan komma in. Jag avslutar jobbet jag håller på med och ska bara plocka undan efter mig, när jag plötsligt hör att någon hostar till flera gånger. Sedan hör jag hur det börjar staplas plastglas på varandra (vi hade plastglas som stod på en matvagn) varpå jag blev fruktansvärt rädd! Med bankande hjärta låste jag och åkte hem…

Steg i källartrappan

För 3 år sedan, en mörk, kall och ruskig höstnatt satt jag och min katt i soffan och tittade på TV medan mina föräldrar var ute och rökte. Med sig hade de vår hund, en stor vuxen rottweiler. Plötsligt hör jag steg i vår källartrappa. Det är ett välbekant ljud då min mammas morfar (som bodde i huset innan oss) ofta gick upp och ner till sin verkstad som fanns i källaren. Men denna gång var ingen annan än jag i huset.

Efter en stund hör jag ett krafsande, tjutande ljud på altanens trädörr som lät som att en hund. Vår hund var redan ute i trädgården så det var inte han. Efter det hör jag klart och tydligt tassar som börjar gå på parketten i hallen. Det lät precis som min hund Rosso som dog 2013. Samma samma ljud som när han levde och ville ut. När jag sa hans namn slutade all aktivitet och det blev helt tyst. Jag frågade mina föräldrar om de hade märkt något men nej. Men vår nuvarande hund kände däremot något. Han började vifta på svansen och ”skäll prata” och tittade ut i hallen efter någon.

När jag senare la mig i sängen så kände jag hur någon klappade på mig. Sedan hur en mjuk massa lägger sig på mig och börjar slicka sig (precis som min hund Rosso brukade göra). Jag känner hur det blir kallt och blött på mina ben, men de är helt varma och torra. Sedan dess känner och jag ofta att någon är vid min säng och någon som går nere i källaren – speciellt om vi gör om hemma!

Jag och vår hund Rosso växte upp ihop och efter att han gått bort började jag känna hur två olika personer kom och tröstade mig och vaktade på nätterna, samt hur en hund la sig hos mig och vaktade (precis som Rosso brukade göra). Så länge vi kan minnas har vi hört steg och dörrar som öppnar sig. Vi/ jag tror att det är min mammas mormor och morfar som bodde här innan, samt min hund Rosso som dog här hemma. Det är inte obehagligt utan allt görs med en stark värme och kärlek. Det är som att de vaktar mig.

Skuggan i A-hallen

Jag och min vän väntade utanför pojkarnas omklädningsrum. Vi stod och prata lite. Först hörde min vän fotsteg inne från A-hallen (där det spökar mest). Jag och hon är väldigt vana att höra saker därifrån. Vi fortsatte att prata. Plötsligt hörde jag en duns från en låda som sitter på en vägg (ingen vet vad som finns i den). Jag gick och kollade mot hörnet som lådan sitter på. Min vän följde efter mig. Då hörde vi både fotsteg som sprang över hela golvet i hallen. Jag var inte rädd men min vän var nära på att skrika. Hon tog tag i min arm och sa ”snälla kan vi gå typ NU!!”. Hon var fortfarande trygg med mig där så jag lugnade henne och vi stannade kvar. Plötsligt, när ljuset släcktes (pga rörelsesensorer) såg jag en skugga som sprang över hela golvet. Blev inte förvånad (där inne känner man sig alltid iakttagen). Sedan kände jag en kall hand som tog mig i handen och släppte. Och så såg vi ett starkt ljus i hallen. Efter det fick min vän panik och vi var tvungna att lämna platsen…

Köksspöket

Det har hänt flera oförklarliga saker genom åren, men det jag var med om mest nyligen tänkte jag berätta om. Det var en tidig morgon i december 2018. Höll på att göra mig i ordning för att gå till jobbet. Bara jag som var vaken hemma, förutom katterna. Då hör jag plötsligt hur en besticklåda i köket dras ut och stängs igen efter ett tag. Jag ropade ”hallå, vad gör du?” Inget svar. Därefter hörde jag åter igen hur bestickslådan öppnas, och denna gång stängs den inte. Skyndar mig in i köket och får då se besticklåda nr 2 helt öppnad och utdragen. Går och kollar barnen, med de sover som en stock. Så de kan ej ha öppnat bestickslådan. Inte heller mina katter skulle klara av att dra ut denna låda. Så då var det bara jag kvar – och jag var på toaletten!

Kattraggarn

En helt vanlig eftermiddag, jag ligger i sängen och gosar med ena katten. Sonen sitter i soffan med den andra katten och spelar tv-spel. Plötsligt dyker en man upp mellan vardagsrumsbordet och skrivbordet, varpå katten jag gosade med flög upp i luften och reste ragg. Konstigt nog var jag helt lugn och fortsatte klappa katten, tills den lugnat ner sig. Sonen och den andra katten i soffan såg ingenting. Det var bara vi som gjorde det.

Besök från andra sidan?

Första gången något paranormalt/oförklarligt hände mig så var jag runt 14 år gammal.
Det var mitt i natten och jag låg och sov i min säng hemma hos mamma.
Av någon anledning så vaknar jag.
Jag sätter mig upp i sängen och ser då att min sovrumsdörr sakta öppnas. Den öppnas ungefär en till två decimeter.
Och detta är en dörr som är fruktansvärt trög och jobbig att både öppna och stänga. Man måste hålla ner handtaget i botten och verkligen trycka igen dörren för att den ska stängas, och man måste ta i lite för att dörren ska öppnas. Den knarrar även en hel del.
Men denna gången åkte dörren upp helt ljudlöst.
Jag satt kvar i sängen och bara tittade mot dörren då jag trodde det var mamma som hade öppnat den. Men ingen kom in.
Jag blev då livrädd och trodde det var en tjuv eller liknande som var i lägenheten så jag la mig ner i sängen och drog täcket över huvudet.
Då känner jag att det blir jättekallt i rummet, jag får en stor klump i magen och min puls ökar.
Efter att ha legat under täcket någon minut får jag känslan av att jag inte är ensam och jag säger lite frågandes; ”Linda?”
Linda var min moster som bara något år tidigare gått bort i cancer.
Efter att jag sagt hennes namn känner jag att någon lägger en hand på min panna på utsidan av täcket och jag blir helt varm i hela kroppen.
Strax efter detta så somnar jag om. När jag vaknar på morgonen är jag helt hundra på att jag har drömt allt, men när jag tittar bort mot dörren så är den öppen…

Ropade mitt namn

Stod i köket och borstade tänderna då jag plötsligt hörde någon som ropade mitt namn, högt och tydligt. Så jag ropar ”Jaaa, vad är det? Sedan kom jag på att jag var själv hemma med min bror som sov. Jag sprang till vardagsrummet, ringde mamma och berättade i panik vad som hade hänt. När jag hade lugnat ner mig så tänkte jag inte så mycket på händelsen. Då hände det värsta!

Jag satt i soffan och kollade på tv. Plötsligt hörde jag en duns uppifrån. Det lät som att någon hoppade eller slängde något i golvet. Jag tänkte först att det var en av våra då 3 katter. Eller vår hund. Men alla katter var ute och hunden låg och sov. Då fick jag panik men vågade tillslut gå upp och titta vad som hade hänt. Men allt såg ut som förut. Ingenting som inte skulle ligga på golvet låg på golvet, inga dörrar var stängda, Allt var som förut.

Sedan detta hände har jag alltid känt mig iakttagen på övervåningen och går aldrig upp där själv – bara om jag verkligen måste! Och om jag väl måste, så springer jag upp, tar det jag ska ha och springer snabbt ner igen. Då känns det alltid som att någon följer mig med blicken och följer efter mig ner…

Handen på ryggen

Min gammal morfar dog när jag var 2 år så har inget minne av honom, men har alltid fått höra att han hade extremt stora händer.
En natt när jag låg och sov i mitt rum med ansiktet mot väggen så vaknar jag av att jag känner en stor hand på ryggen. Blir livrädd och ställer mig upp snabbt upp och tänkte att jag kanske drömt allt. Men kände fortfarande handavtrycket.

Tror att det var min gammalmorfar som ville vaka över mig. Efter denna händelse har jag aldrig sovit med ryggen utåt i rummet.

Vita klänningen

Jag ligger jämte mamma och pappa i sängen. Som så många andra nätter hör jag mummel / viskande ifrån nedervåningen. Mamma skyller på att det är grannen som har på TV:n eller radion för högt, men stämmer det verkligen? Ljudet låter exakt som om det kommer från köket. Jag vågar inte gå upp och gå fram till trappan eller gå ned för att kika efter. För att slippa höra mumlet från nedervåningen drar jag täcket över huvudet och håller för öronen. En natt står det plötsligt en flicka eller kvinna iförd vit klänning i dörröppningen in till sovrummet. Jag blir alldeles rädd! Ett spöke! Jag blundar så hårt jag kan. När jag väl vågar öppna ögonen är hon borta. Vem var hon?

Pipknackaren

Har hört att huset vi bodde i förr i tiden varit två lägenheter. På undervåningen bodde en liten och nätt tant. På övervåningen (där jag bland annat hade mitt sovrum) hade en elak man bott. Som rökte pipa och hade träskor. Och som hatade barn. Jag låg och blundade, men var långt ifrån att somna. Hade TV:n på i bakgrunden. Bredvid sängen på nattduksbordet hade jag en glasskål. Plötsligt lät det som om någon knackade på skålen. Som ljudet av en pipa som skulle knackas ur från askan. Hörde seden fotsteg av träskor runt sängkanten ner mot TV:n som stod i fotändan, och volymen på TV:n höjdes. Jag kontrollerade genast ifall jag rört fjärrkontrollen men den låg utom räckhåll. Var redan skräckslagen efter knackningarna i glasskålen och fotstegen, så när jag tittade upp och såg hur volymen höjdes på TV:n blev jag oerhört rädd och sprang ner till nedervåningen där min mamma befann sig. Jag grät av panik och kunde aldrig somna den natten.

Spökhistorier

Likdoften

Min hyresvärd, 89 år gammal, avled i Februari. Vi bodde i samma herrgård, och hade god kontakt med varandra. Jag och min sambo brukade alltid hjälpa honom med handla mat etc. Efter att ha hittat honom död inne i huset kan jag inte få sinnesro, för han är verkligen kvar här. Det är jag 100 % säker på.

Jag stod i köket och diskade, hade gjort rent diskbänken sedan tidigare, så det luktade fräscht och allt var prima. Plötsligt från ingenstans möts jag av exakt samma likdoft som han hade när jag fann honom. Det var så oerhört påtagligt, så jag kunde inte längre stå kvar vid disken utan fick gå därifrån, men gråten i halsen och skräcken över att det skumma och hemska likdoften kom mot mig.

Hunden Lady

Sommaren 2018 fick vår älskade familjemedlem somna in, en rottweiler med ett hjärta av guld. Hon är så saknad, går nog inte en dag utan att vi tänker på henne och allt hon gav oss under sina 9 år.

Ett tag efteråt sov jag hemma hos mina föräldrar i gästrummet när jag plötsligt vaknade. Klockan var 02:14 och jag kände mej SÅ iakttagen! När jag vände mig om i sängen och kollade ut i rummet så stod hon där, mitt på golvet. Jag såg henne med mina egna ögon! Vår avlidne hund, Lady, var hos mig. De sekunder jag såg henne kändes som flera minuter.

Rullgardinen

Bor ensam i en liten etta utanför Östersund och gillar att vara ensam. Men nästan varje natt i två veckor har jag upplevt obehag och orolig sömn. Känslan av att något stirrar på mig finns alltid där och ljudet av brevinkastet som långsamt öppnas ger mig rysningar. Jag vet att ingen är utanför dörren (har kollat).

En natt vaknade jag av ljudet från rullgardinen som rullades upp. Med hjärtat i halsgropen öppnande jag sakta ögonen. Rullgardinen var helt uppdragen och i en kort sekund tyckte jag mig se en mörk figur stå utanför mitt fönster. Hur hade den kunnat ta sig dit? Jag bor på andra våningen.

Efter att ha dragit ner gardinen igen och lagt mig i sängen, hörde jag någon knacka på rutan. Jag vågade inte se efter och försökte istället somna om.

”Sofi”

Jag skrek nästan till av den svaga rösten som ekade i mitt huvud.

”Släpp in mig”

Jag visste precis var rösten kom ifrån och jag tänkte inte vända huvudet mot fönstret igen eftersom att jag visste att gardinen rullats upp ännu en gång.

Så nu är jag här igen, en ny natt, ensam i lägenheten och med några sista försök till ro skriver jag detta. Få gånger blir jag skrämd då det finns logiska förklaringar på allt, men detta är något helt annat. Speciellt då jag vet att den saken är kvar där ute och småtimmarna närmar sig, de timmar jag nu hatar att vara ensam på.

Arga blicken

Det hela började när jag var 6 år gammal då jag och min bror var nyfikna på just spöken. I en förort som heter Salem, strax utanför Södertälje, fanns ett sjukhus som hette Söderby Sjukhus och lades ner för en massa år sedan och lämnade diverse bårvagnar, verktyg etc..

Jag och min bror bestämde oss för att gå till det nedlagda sjukhuset en kväll, eftersom flera i orten pratar om att det ska spöka där. Vi ser att en dörr är öppen och eftersom allt var bäcksvart så gick vi runt med ficklampa. Ju längre in vi kom, desto mer iakttagen kände vi oss, och när vi var på tredje våningen så hör vi en hög smäll. Vi blev livrädda och springer hem så fort vi bara kan och pratar inget mer om det som hänt.

Tiden går och allt är frid och fröjd tills någon vecka efteråt då jag vaknar mitt i natten och ser en äldre man med grå kostym och kritvitt hår. Han var grå i ansiktet och stirrade på mig med ”arga blicken”. Jag springer då in till min mor som säger att det bara var en dröm och att jag ska lägga mig igen..

Ett halvår går innan jag vaknar upp med ”sömnparalys” där den arga mannen står vid dörröppningen och springer fram till min säng där jag inte kan röra mig alls, är som helt förlamad. Trodde verkligen jag skulle dö. Detta har jag återupplevt ca 15 gånger under flera års intervaller.

Med åren händer det en massa märkliga saker runt om mig, smällar, viskningar, fotsteg, saker ramlar ner från bokhyllorna framför mig trots att jag är själv hemma. Men de mest obehagliga hände när jag var runt 24 år. Hyrde nedre våningen hos min kusin som bor i villa och direkt jag kom in i huset så fick jag en märklig känsla.

En natt när min kusin jobbade i Norge var själv hemma och försökte somna. Då hör jag hur någon går ner för trappen med tunga fotsteg mot min dörr. Jag blir obehagligt påverkad och ser med mina ögon att dörrhandtaget långsamt går ner, och sedan släpps handtaget, följt av att det börjar smälla lite runt om på nedre våningen. Jag tar mitt täcke, springer ut och sover i bilen tills min kusin kom hem, vägrar sova själv sen dess och har alltid tänd lampa och TV:n på så att jag inte ska höra om nått mer oförklarligt skulle hända…

Cykelmannen

Vi var några stycken som skulle ha grillfest på ett ställe i skogen där det finns en slogbod och en grillplats. Stället har varit en arbetsplats långt tillbaka i tiden och stod färdigt 1911. En del byggnader finns kvar en bit bort från grillplatsen där vi var. Det var mörkt och förutom brasans ljus så hade några stearinljus på ett bord.

Min man säger plötsligt ”tyst allihopa!” och vi tystnar och lyssnar. Då ser några hur en gammal man i svart rock med hatt kommer cyklandes ut från skogen. Vi hör hur det skramlar från cykeln, men så plötsligt försvinner både cykeln och mannen ur tomma intet! Där han kom ifrån finns ingen cykelväg alls. Ingen såg ansiktet pga mörkret men vi förstod att han var gammal med tanke på rocken och hatten.

Jag hade tidigare tagit bilder från platsen och fångat en skepnad (svart skugga) och den bilden la jag in i min dator så att mina vänner kunde se den, men efter någon dag var bilden borta! Har sökt igenom min kamera också men bilden är helt borta.

Vi fick senare höra att en person tagit sitt liv på platsen långt tillbaka i tiden. Frågan är om det var denne man som kom cyklandes och försvann i tomma intet?

Spökhistorier - Cyklist

"Candle in the Wind"

Detta hände mig en höstnatt 2008. Samma år, i April, hade min pappa hastigt gått bort. Begravningen var fin. Dikter lästes upp, och låtar spelades. Bland annat ”Candle in the Wind” med Elton John.

Senare på hösten kom ett fruktansvärt oväder. Jag bodde hemma då, och var själv, så sprang runt i alla rum i huset och drog ut alla kontakter till dator, TV, cd-spelare osv. Stormen lugnade sig, och det gick ett par dagar då jag åter var hemma själv. Efter att ha somnat i mitt rum, nere i källaren, vaknade jag till mitt i natten, med en konstig känsla i magen. Tittade mig sömnigt omkring, och hör sedan att det spelas musik ur stereon.

”Candle in the Wind”

Sakta sätter jag mig upp, smyger bort till stereon för att stänga av, men fryser till…

Jag satte ju aldrig i sladden i väggen igen, efter ovädret…

Men låten spelas – klart och tydligt!

Fotsteg på taket

Jag och min sambo satt i köket hemma i villan och drack ett glas vin. Vi var ej påverkade av alkohol då det var vårt första glas. Barnen kom och gick i köket som vanligt. Plötsligt hör vi alla jättetydliga fotsteg på vinden eller taket. Det är verkligen fotsteg, som om någon går där. Alla i köket blir knäpptysta och bara lyssnar och tittar på varandra.

”Va fan!?” utbrister jag och frågar vem som är på taket.

Vindsluckan är stängd och vi ser den från köket. Min tjej springer ut på trädgården för att se efter om någon är på taket men där var det tomt. Jag öppnar vindsluckan för att se efter men ingen där.

Spekulerade i att det måste varit en stor fågel men då skrattade alla åt mig och sa att det var tydliga fotsteg.

Vi har aldrig hört något liknande efter denna händelse.

Bör kanske nämna att vi har hund och katt. Katten tittar ofta upp i taket och följer något med blicken. Hunden gör det också, om än ej lika ofta som katten. Även sonen på 1.5 år står ofta och stirrar in i ett och samma hörn. Vet ej vad jag ska tro på men lite underligt är det. Fotstegen är det mest konstiga. Hänt lite mer men det tror jag beror på naturliga omständigheter.

Vit skepnad

Sann spökhistoria. När jag var hos mina farmor och farfar och satt och kollade på tv (äldre ”tjock tv”) så såg jag plötsligt hur knappen trycktes in så tv’n stängdes av, men jag brydde mig inte så mycket om de så jag knäppte på tv’n igen. Då ser jag hur TV-dosan framför mig på bordet flyttar sig allt närmare mot kanten och ser att knappen på tv’n trycktes ner. När de hände så blev det läskigt kallt i rummet och jag valde att gå därifrån.

Några veckor efter det sitter vi några stycken och fikar i deras kök. Där finns det en dör mott hallen och plötsligt ser jag en vit skepnad gå förbi mot deras tv-rum. När jag berättade de så trodde ingen på mig så jag strunta i det.

Några månader efteråt stod jag och bakade i deras kök. Det var bara jag och min farmor hemma. Jag hade precis hällt upp smeten i formen när farmor bad om hjälp. Innan jag gick iväg för att hjälpa henne så la jag en teststicka (som används för att kolla om bakverken är klara) på bänken bredvid formen. När jag sedan kom tillbaka såg jag ett teststick mitt i smeten!

När jag berättade om detta för min farmor fick jag veta att hon också hade sett ”damen” en kväll när hon skulle gå och borsta tänderna. Vi tror det är min farfars mamma, för hon älskade att baka och busa med folk!

Flygande bil

När min mamma träffade en ny man så började aktiviteten hemma. Ljus tändes av sig själv, kranar sattes på osv.

Men en kväll när jag och mammas man Stefan gjorde pizza så hör jag en duns ute i vardagsrummet. Det var en liten tavla som hade ramlat 2 meter (!!) snett ifrån där den satt. Då tyckte Stefan att vi skulle leka lite så han tog en Ahlgrens bil och slickade på botten och satte fast den på kanten av matbordet, och så sa han ”om det nu är någon här, putta ner den här bilen ifall du vill”.

Vi fortsatte med pizzan och så kom mamma hem ifrån affären, och det första hon sa var ”varför ligger det en Ahlgrens bil i hallen?” Både jag och Stefan kollar på bordet som är 5 meter (!!!) ifrån hallen och båda säger ”neeej du har flyttat på den” samtidigt!

Porslinsskrammel

Ända sedan jag flyttade in i min lägenhet har jag aldrig känt mej ensam. Det var lugnt till en början med sedan började de hända saker. Har legat i sängen om kvällarna och hört hur någon rasslar i köket med porslin. Har även hört hur det kommer någon från hallen, mot mitt sovrum men jag bor själv och ingen har varit hos mig. Har även sett en skugga och min ytterdörr har öppnats och drämts igen. Nu mer är den låst – jämt!
Spökhistorier - Porslin

Yxmannen

Det var en halv kall höstkväll. Jag och två kompisar skulle gå upp till ett vindskydd långt uppe i skogen. När vi kom dit satt vi och eldade en stund. Min ena vän (som kom därifrån) berättade att i den lilla tjärnen vi satt vid hade en farlig man för länge sedan gått ner sig, fastnat och drunknat.

Han hade då en yxa i sin hand. Kroppen hittades aldrig. Men människor har sett yxan sticka upp ur vattenytan till och från. Han hade bott på gården längre ner, som nu är övergiven. Gården heter Amerika. Han hade många djur där. Påväg hem bestämmer vi oss för att gena över gården. Det var halvmörkt ute. Vi pratar på som vanligt längs vägen, när min vän plötsligt stannar. Blir knäpp tyst och viskar till oss andra.

– Rör er inte! Det står en häst bakom oss.

Självklart vänder vi oss om. Men ingenting vad där.

Då hör vi plötsligt bjällran från hästens hals. Sedan fick vi panik och sprang hela vägen hem.

Andra sidan

I februari 2016 så gick min pappa bort väldigt hastigt. Jag mådde grymt dåligt över det och mamma lät mig stanna hemma från skolan några dagar för att få återhämta mig och förstå vad som hänt.
Vi bor i ett gammalt hus, så att de knakar och låter är ganska vanligt. Någon dag efter pappas bortgång så låg jag i sängen och tittade på film när jag plötsligt hörde hur det lät som om någon öppnade och stängde min dörr och sedan så knakade det i golvet, som de alltid gjorde när någon gick där.
Plötsligt blev jag jätte yr och trött, kändes ungefär som när man svimmar. Jag lyckades på något vis lägga mig i 90 graders vinkel med huvudet på sängkanten, kände hur allting blev tyngre och tyngre och sedan tuppade jag bara av. Allting blev svart men jag var fortfarande medveten om vad som hände, och hann bara tänka ”Herregud, dog jag nu?”.
I samma sekund kändes det som om någon lyfte upp mig och jag for iväg in i det svarta, samtidigt så kändes det var som ett motstånd när jag ”flög” fram i mörkret. Efter en liten stund ser jag ett vitt sken och tänker åter igen att jag dött och kommit till ljuset. Tillslut har jag kommit så pass nära att jag ser en massa människor som går omkring i ljuset, det såg precis ut som i en film!
Det såg ut som ett helt vanligt torg med kaféer, butiker och en fontän mitt i, det var då jag insåg att jag verkligen hade kommit till ljuset, det var så obehagligt att se men ändå så häftigt på något vis. Efter att jag hunnit uppfattat att det verkligen var vid ljuset så var det som någon bara släppte greppet om mig och jag åkte bakåt, såg ljuset försvinna och kom längre ifrån det och sedan vaknade jag upp i sängen som om ingenting hade hänt.

Skepnad av en person

Sen jag flyttade till min nuvarande lägenhet för några månader sedan, har skumma saker hänt.

Det började för några veckor sedan då jag låg i sängen och kollade runt lite på sociala medier. Efter en stund hoppade en av mina katter upp och skakade. Jag skulle klappa henne och hon röck till, vartefter hon kollade längst golvet, som om något rörde sig. Efter att ha lugnat ner min katt, så hör jag hur det låter som om att någon hasar sig fram i vardagsrummet, så jag antog att det var min andra katt, tills jag insåg jag att hon också var i sängen med mig. Kort därpå blev det tyst och jag kunde knappt sova den natten.

Vid ett annat tillfälle så var jag på balkongen, notera att det inte blåste ute, när balkongdörren smälls igen. Precis när jag ska öppna den igen, så är det som om att någon puttar upp den åt mig. Jag hade inga fönster öppna heller, då jag har innekatter. En annan gång stod jag och diskade, när min katt fräste mot köksfönstret. Jag vred huvudet och utanför på balkongen ser jag en skepnad av en person. I panik och skräck ramlar jag, men när jag kollade ut igen var skepnaden borta. Notera att jag bor på andra våningen och har innätad balkong. Jag gick försiktigt ut på balkongen, men ingen var där, och det fanns inga tecken på att någon tagit sönder nätet.

Det är lugnare nu, men jag kan fortfarande höra när någon hasar fram längst golven, sätter på kranar, skrapande i kattlådan (fast båda mina katter är med mig), hur skåpluckor öppnas, hur någon knackar på dörren fast ingen är där mm.

Min lillasyster som har mediala förmågor klarar knappt av att sova hos mig pga all aktivitet. Mina katter störs inte av det längre, så då antar jag att personen/anden (eller om de är flera) som är här inte vill något illa. Jag har vaknat upp med rivmärken, men det är nog bara mina katters fel ?

Spökhistorier - Skugga

Mummel i sovrummet

Bodde i en lägenhet för 20 år sedan, som skrämt mig väldigt mycket. Började med en VHS spelare som spolade fram och tillbaka mitt i natten flera gånger och väsnades när den kom upp i varv. Hörde även ”mummel” i sovrummet, alltid kl 01:00 – 02:30. Hörde även en hund som tassade runt på golvet.

En gång stod störningsjouren utanför min dörr när jag kom hem från jobbet. Grannen under hade ringt dem då hen ej stod ut med oljudet från min lägenhet. Trots att ingen var hemma!

Lyste ofta i sovrummet när jag kom efter kvällsskiftet, kände även olustkänsla när jag vände ryggen till för att sova.

Det var skönt att flytta. VHS spelaren är kvar och beter sig nu åter normalt igen.

Svävande sparbössa

När jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrarna så hände det en massa oförklarliga saker och en del riktigt läskiga saker.

Vi hyrde då en övervåning i ett församlingshem mitt emot kyrkogården. Inget läskigt med det, men så efter ett par månader så började det hända saker som man inte kunde förstå. Saker som flyttade på sig, oförklarliga ljud, dörrar som öppnades osv.

Men det läskigaste var när jag var ensam hemma på kvällen och jag ligger i soffan i vardagsrummet och pluggar. TV:n var avstängd och på TV:n stod min och syrrans dop sparbössa. Plötsligt lyfter min sparbössa från tv:n och svävar fram till mitten av soffan som står mitt i vardagsrummet där jag ligger. Sparbössan stannade rakt över mitt huvud och ”släpptes” sedan ner med en himla fart. Hade jag inte jag flyttat på mig så hade jag fått den i huvudet.

Jag berättade detta för mina föräldrar som till en början inte trodde på mig, men senare fick de vara med om samma sak. Vi har även varit med om att diskstället som står på diskbänken i köket helt plötsligt föll i golvet med koppar och glas, mitt framför ögonen på oss.

Detta var bara en början på allt. Vi kunde tillslut inte vara hemma själva för vi var så rädda att det skulle hända något. Vi började känna oss iakttagna och började höra ljud som vi inte visste vart de kom ifrån, samt att vi kunde höra att det kom någon i trappen. Vi ropade hallå och gick och kollade men när vi dit så var det ingen där.

Annat som hände var att dörrar öppnades av sig själv, bla min garderobsdörr som öppnades väldigt ofta – mitt framför ögonen på mig! Jag ville inte gå in i min garderoben och hämta kläder själv pga att det var en så hotfull energi inne i garderoben. Var jag tvungen att gå in själv så sprang jag alltid in och hämtade det som låg närmst för att jag kände mig så iakttagen.

Tillslut stod vi inte ute med allt och flyttade därifrån.

Tjuvrökarna

När jag och min kompis var tonåringar brukade vi övernatta hos varandra, dygna, lyssna på musik och gå ut och tjuvröka, som de små rackare vi var. När jag övernattade hos henne vid ett tillfälle jobbade hennes pappa natt och vi behövde därför inte smyga med rökningen utan kunde sitta på altanen.

Rätt som det är så ser vi något inne i lägenheten, genom fönstret! Vi får panik! Någon har kommit hem och går där inne. Vi hann aldrig se vem det var för vi hade fullt upp med att kasta cigaretterna och ciggpaketet för att sopa undan vårt hyss. Vi harklade oss och gick sedan in och ropade ”hej hej!”… men ingen var där! Vi letade överallt i hela lägenheten men den var helt tom.

I och med att det var sommar och ljust ute så tog det ett tag innan vi insåg att klockan endast var 04:00 på natten/morgonen, och det fanns ingen rimlig anledning till att någon skulle komma hem vid den tiden. Men hur sjutton kunde det då vara någon inne i lägenheten – som vi båda två såg?

Undrar än idag om det var en kollektiv synvilla eller om det var någon som ville ”komma på oss” för att vi skulle fimpa och gå och lägga oss…

Obehaglig skugga

Förra året jobbade jag på geriatriken på Mölndals sjukhus. Vi har haft många problem med andar där som inte har gått vidare som går i korridorerna. men det var en kväll som jag jobbade som det blev riktigt obehagligt.

Vi hade en patient som hade palliativ vård och det var i slutskedet. Patienten hade mycket ångest och bara skrek hela tiden och hade gjort det i flera dagar. Det var bara jag och en till undersköterska som fortfarande var ute bland patienterna (precis innan passet slutade) medan sjuksköterskorna lämnade rapport till nattpersonalen.

Helt plötsligt så blir det helt tyst från den sal som patienten befann sig i och jag och min kollega gick in för att se vad som hände. Då hade patienten gått bort, så jag sa till min kollega att gå till rummet där sköterskorna satt. Helt plötsligt stannar hon till där båda korridorerna delas och ser lite rädd ut. Hon ropar på mig och jag dit.

Hon sa att hon hade sett en skugga som hade gått ner i den andra korridoren, så vi började gå neråt där. Men det tog stopp, blev riktigt obehagligt och man kunde nästan inte andas. Flera patienter kom ut från sina salar och kände sig rädda. Jag bad dom att gå in och stänga dörren. Helt plötsligt försvann allt och man kunde andas igen. Då kunde vi gå in till rummet som sköterskorna satt och kunde berätta att patienten hade gått bort.

Det är fyra enkelsalar på den avdelningen som ger jättedåliga vibbar bara man går in där, och nästan alla patienter som har blivit inlagd i dom salarna har gått bort. Det är alltid kallt och man ryser till varje gång man går förbi dom salarna.

Hand på axeln

Var mobbad som liten och kände aldrig att jag kunde vända mig till någon. Gick ibland till ett berg och pratade med min döda mormor som jag aldrig träffat (hon dog innan jag föddes) men jag pratade med henne av någon konstig anledning.

En gång när jag gjorde det så kände jag en hand på min axel och någon sa ”Du ska aldrig bry dig om vad andra säger, du är fin som du är. Hälsa mamma att jag älskar henne”. Jag gick hem och berättade vad som hänt för min mamma, och allt hon kunde få fram var ”mormor är i himlen”.

Händelsen skärrade mig, men var ändå en otroligt fin upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

Raggen

Jag och min familj har upplevt mycket oförklarligheter men en händelse som var extra läskig var när vi flyttade till ett äldre hus i Värmland.

Klockan var runt 22-23 på kvällen och vi skulle lägga oss. Helt plötsligt reser vår hund ragg och morrar mott sovrumsdörren för att sedan följa ”någonting” runt sängen. Då ryter jag att ”dem” måste lämna oss ifred varpå ett lugn lägger sig i huset.

Sömngångaren

Min dotter låg i sing säng och kollade på sin mobil klockan 02:30 då hon hörde hur någon gick upp för trappen. Hon sa att det lät som när jag går upp för trappen, men hon var den enda som var vaken och ensam på övervåningen. Mina två andra barn och min fru låg och sov i källaren och jag sov i soffan på mittenvåningen.

Då hon öppnade dörren för att kolla vem det var så fanns ingen där, så hon stängde snabbt dörren igen och sprang till sin säng och skrev till en av sina kompisar som var vaken. Kompisen tappade hakan! Vårt hur är från 1977 så inte så gammalt, men familjen innan oss förlorade sin mamma där. Vet inte hur, men det kanske är hon som spökar.

Nallen

Det var en dag när jag var ensam hemma. Min son var på dagis och min man var på jobbet. Detta var drygt 8-9 år sedan. Jag hade precis tittat på en film och var på väg tillbaka från köket där jag fixat lite. När jag passerade en stor nalle (som jag hade min munkjacka på) och en boll som vi har i hallen så såg jag först dragskon på jackan gunga och sedan hur bollen rullade iväg av sig själv. Jag blev så rädd och skrek ”det räcker”. Då slutade bollen rulla…

Fotstegen

Jag och min sambo satt i köket hemma i villan och barnen kom i gick i köket som vanligt. När detta hände var nästan alla samlade i köket. Vi hör jättetydligt steg på vinden eller taket. Det är verkligen steg vi hör. Alla i köket blir knäpptysta och bara lyssnar o tittar på varandra.

Vindsluckan var stängd så min sambo sprang ut på trädgården för att se om någon var på taket men det var tomt. Jag tog stegen och öppnade vindsluckan och tittade men inget där. Vi pratade om det och jag sa att det måste varit en stor fågel, men då skrattade alla åt mig och sa att ”det hördes ju tydligt att det var fotsteg”.

Vi har hund och katt och katten tittar ofta upp i taket och följer något med blicken. Hunden gör det också, men inte lika ofta som katten. Har även märkt att min son på 1.5 år ofta står ofta och tittar in i ett och samma hörn. Han står inte där så länge, kanske 30 sekunder men han stirrar. Vet inte vad jag ska tro på men lite underligt är allt detta…

Vägvisaren

För ca 6-7 år sedan var jag med om en enklare singelolycka. Jag skulle åka från gården där jag jobbar för dagen och drog på lite med bilen på en grusväg. Plötslig fick jag sladd och insåg att det skulle gå dåligt. Då hörde jag en främmande röst i huvudet som sa att jag skulle trycka mig mot ratten. Nån hundradels/sekund senare brände jag in i en telestolpe i ca 50 km/h.

Om jag inte hade hört den rösten som sa åt mig att trycka fast mig så skulle jag säkert skadat mig rejält eller dött. Tror att det var en ängel eller ande som var med mig då. Jag var helt oskadd – bilen fick den största smällen!

Grimasen

För några år sedan hände detta;

Det var någon gång under natten och min sambo gick på toaletten. Av någon anledning tittade jag mot sovrumsdörren och tyckte att han stod där, men han såg lite märklig ut. Det såg ut som att han hade en lång dräkt på sig med huvan uppdragen över huvudet. Minns att jag tänkte: munk-kåpa…
Då drog varelsen som stod där tillbaka huvan och jag såg ett grått ansikte som förvreds i en fasansfull grimas. Samtidigt kom min sambo ut från toan och varelsen tonade bort. Jag blev så in i helskotta rädd att jag kröp in under täcket o vågade knappt andas!!!

Tavlan

När jag var liten ca 6 år och min bror va 8 år så vaknade min bror av att hela rummet vi låg i skakade. Han såg då att jag hade stigit upp ifrån sängen och var påväg till badrummet. Precis när jag kom till dörren så åkte en tavla ut (en meter) ifrån väggen och rakt ner på min fot, så vi fick åka in till akuten och sy foten. När vi kom hem därifrån så kollade mamma ifall spiken satt löst eller hur det kunde gått till. Spiken satt fast och kunde inte flytta sig på något sätt…

Grimasen

För några år sedan hände detta;

Det var någon gång under natten och min sambo gick på toaletten. Av någon anledning tittade jag mot sovrumsdörren och tyckte att han stod där, men han såg lite märklig ut. Det såg ut som att han hade en lång dräkt på sig med huvan uppdragen över huvudet. Minns att jag tänkte: munk-kåpa…
Då drog varelsen som stod där tillbaka huvan och jag såg ett grått ansikte som förvreds i en fasansfull grimas. Samtidigt kom min sambo ut från toan och varelsen tonade bort. Jag blev så in i helskotta rädd att jag kröp in under täcket o vågade knappt andas!!!

Spökhistorier - Hand på axel

Dela din spökhistoria

Har du varit med om något paranormalt? Dela din bästa spökhistoria via formuläret eller maila pr@laxton.se

OBS! Alla inskickade bidrag läses, men alla publiceras ej. Vi förbehåller oss rätten att korrigera stavfel och meningsuppbyggnad samt förkorta vissa bidrag för att underlätta för läsarna.

    Formuläret skyddas via reCAPTCHA.
    Googles Privat Policy och Villkor gäller.

    Dela360