Spökhistorier

Spökhistorier är populära – men kan också vara läskiga! De hörs överallt, framförallt om kvällar och nätter. Alla sänker rösten och delar sina bästa spökhistorier. Längre ner hittar du spökhistorier / upplevelser som läsare delat. DELA SIDAN om du gillar!

Spökhistorier för barn ?

Är detta spökhistorier för barn?

Vi granskar samtliga bidrag, men eftersom sidan (till största del) innehåller verkliga skildringar så kan det verka skrämmande för en del läsare.

Dela Spökhistoria – Vinn pris!

Dela din bästa spökhistoria för att vara med och tävla om fina priser! Varje månad drar vi en ny vinnare!

Spökhistorier som delats

Vi förbehåller oss rätten att korrigera stavfel och meningsuppbyggnad för att underlätta för andra läsare.

Klicka på rubriken för att läsa!

Likdoften

Min hyresvärd, 89 år gammal, avled i Februari. Vi bodde i samma herrgård, och hade god kontakt med varandra. Jag och min sambo brukade alltid hjälpa honom med handla mat etc. Efter att ha hittat honom död inne i huset kan jag inte få sinnesro, för han är verkligen kvar här. Det är jag 100 % säker på.

Jag stod i köket och diskade, hade gjort rent diskbänken sedan tidigare, så det luktade fräscht och allt var prima. Plötsligt från ingenstans möts jag av exakt samma likdoft som han hade när jag fann honom. Det var så oerhört påtagligt, så jag kunde inte längre stå kvar vid disken utan fick gå därifrån, men gråten i halsen och skräcken över att det skumma och hemska likdoften kom mot mig.

Hunden Lady

Sommaren 2018 fick vår älskade familjemedlem somna in, en rottweiler med ett hjärta av guld. Hon är så saknad, går nog inte en dag utan att vi tänker på henne och allt hon gav oss under sina 9 år.

Ett tag efteråt sov jag hemma hos mina föräldrar i gästrummet när jag plötsligt vaknade. Klockan var 02:14 och jag kände mej SÅ iakttagen! När jag vände mig om i sängen och kollade ut i rummet så stod hon där, mitt på golvet. Jag såg henne med mina egna ögon! Vår avlidne hund, Lady, var hos mig. De sekunder jag såg henne kändes som flera minuter.

Rullgardinen

Bor ensam i en liten etta utanför Östersund och gillar att vara ensam. Men nästan varje natt i två veckor har jag upplevt obehag och orolig sömn. Känslan av att något stirrar på mig finns alltid där och ljudet av brevinkastet som långsamt öppnas ger mig rysningar. Jag vet att ingen är utanför dörren (har kollat).

En natt vaknade jag av ljudet från rullgardinen som rullades upp. Med hjärtat i halsgropen öppnande jag sakta ögonen. Rullgardinen var helt uppdragen och i en kort sekund tyckte jag mig se en mörk figur stå utanför mitt fönster. Hur hade den kunnat ta sig dit? Jag bor på andra våningen.

Efter att ha dragit ner gardinen igen och lagt mig i sängen, hörde jag någon knacka på rutan. Jag vågade inte se efter och försökte istället somna om.

”Sofi”

Jag skrek nästan till av den svaga rösten som ekade i mitt huvud.

”Släpp in mig”

Jag visste precis var rösten kom ifrån och jag tänkte inte vända huvudet mot fönstret igen eftersom att jag visste att gardinen rullats upp ännu en gång.

Så nu är jag här igen, en ny natt, ensam i lägenheten och med några sista försök till ro skriver jag detta. Få gånger blir jag skrämd då det finns logiska förklaringar på allt, men detta är något helt annat. Speciellt då jag vet att den saken är kvar där ute och småtimmarna närmar sig, de timmar jag nu hatar att vara ensam på.

Arga blicken

Det hela började när jag var 6 år gammal då jag och min bror var nyfikna på just spöken. I en förort som heter Salem, strax utanför Södertälje, fanns ett sjukhus som hette Söderby Sjukhus och lades ner för en massa år sedan och lämnade diverse bårvagnar, verktyg etc..

Jag och min bror bestämde oss för att gå till det nedlagda sjukhuset en kväll, eftersom flera i orten pratar om att det ska spöka där. Vi ser att en dörr är öppen och eftersom allt var bäcksvart så gick vi runt med ficklampa. Ju längre in vi kom, desto mer iakttagen kände vi oss, och när vi var på tredje våningen så hör vi en hög smäll. Vi blev livrädda och springer hem så fort vi bara kan och pratar inget mer om det som hänt.

Tiden går och allt är frid och fröjd tills någon vecka efteråt då jag vaknar mitt i natten och ser en äldre man med grå kostym och kritvitt hår. Han var grå i ansiktet och stirrade på mig med ”arga blicken”. Jag springer då in till min mor som säger att det bara var en dröm och att jag ska lägga mig igen..

Ett halvår går innan jag vaknar upp med ”sömnparalys” där den arga mannen står vid dörröppningen och springer fram till min säng där jag inte kan röra mig alls, är som helt förlamad. Trodde verkligen jag skulle dö. Detta har jag återupplevt ca 15 gånger under flera års intervaller.

Med åren händer det en massa märkliga saker runt om mig, smällar, viskningar, fotsteg, saker ramlar ner från bokhyllorna framför mig trots att jag är själv hemma. Men de mest obehagliga hände när jag var runt 24 år. Hyrde nedre våningen hos min kusin som bor i villa och direkt jag kom in i huset så fick jag en märklig känsla.

En natt när min kusin jobbade i Norge var själv hemma och försökte somna. Då hör jag hur någon går ner för trappen med tunga fotsteg mot min dörr. Jag blir obehagligt påverkad och ser med mina ögon att dörrhandtaget långsamt går ner, och sedan släpps handtaget, följt av att det börjar smälla lite runt om på nedre våningen. Jag tar mitt täcke, springer ut och sover i bilen tills min kusin kom hem, vägrar sova själv sen dess och har alltid tänd lampa och TV:n på så att jag inte ska höra om nått mer oförklarligt skulle hända…

Cyklisten som försvann

Vi var några stycken som skulle ha grillfest på ett ställe i skogen där det finns en slogbod och en grillplats. Stället har varit en arbetsplats långt tillbaka i tiden och stod färdigt 1911. En del byggnader finns kvar en bit bort från grillplatsen där vi var. Det var mörkt och förutom brasans ljus så hade några stearinljus på ett bord.

Min man säger plötsligt ”tyst allihopa!” och vi tystnar och lyssnar. Då ser några hur en gammal man i svart rock med hatt kommer cyklandes ut från skogen. Vi hör hur det skramlar från cykeln, men så plötsligt försvinner både cykeln och mannen ur tomma intet! Där han kom ifrån finns ingen cykelväg alls. Ingen såg ansiktet pga mörkret men vi förstod att han var gammal med tanke på rocken och hatten.

Jag hade tidigare tagit bilder från platsen och fångat en skepnad (svart skugga) och den bilden la jag in i min dator så att mina vänner kunde se den, men efter någon dag var bilden borta! Har sökt igenom min kamera också men bilden är helt borta.

Vi fick senare höra att en person tagit sitt liv på platsen långt tillbaka i tiden. Frågan är om det var denne man som kom cyklandes och försvann i tomma intet?

Spökhistorier - Cyklist

``Candle in the Wind``

Detta hände mig en höstnatt 2008. Samma år, i April, hade min pappa hastigt gått bort. Begravningen var fin. Dikter lästes upp, och låtar spelades. Bland annat ”Candle in the Wind” med Elton John.

Senare på hösten kom ett fruktansvärt oväder. Jag bodde hemma då, och var själv, så sprang runt i alla rum i huset och drog ut alla kontakter till dator, TV, cd-spelare osv. Stormen lugnade sig, och det gick ett par dagar då jag åter var hemma själv. Efter att ha somnat i mitt rum, nere i källaren, vaknade jag till mitt i natten, med en konstig känsla i magen. Tittade mig sömnigt omkring, och hör sedan att det spelas musik ur stereon.

”Candle in the Wind”

Sakta sätter jag mig upp, smyger bort till stereon för att stänga av, men fryser till…

Jag satte ju aldrig i sladden i väggen igen, efter ovädret…

Men låten spelas – klart och tydligt!

Fotsteg på taket

Jag och min sambo satt i köket hemma i villan och drack ett glas vin. Vi var ej påverkade av alkohol då det var vårt första glas. Barnen kom och gick i köket som vanligt. Plötsligt hör vi alla jättetydliga fotsteg på vinden eller taket. Det är verkligen fotsteg, som om någon går där. Alla i köket blir knäpptysta och bara lyssnar och tittar på varandra.

”Va fan!?” utbrister jag och frågar vem som är på taket.

Vindsluckan är stängd och vi ser den från köket. Min tjej springer ut på trädgården för att se efter om någon är på taket men där var det tomt. Jag öppnar vindsluckan för att se efter men ingen där.

Spekulerade i att det måste varit en stor fågel men då skrattade alla åt mig och sa att det var tydliga fotsteg.

Vi har aldrig hört något liknande efter denna händelse.

Bör kanske nämna att vi har hund och katt. Katten tittar ofta upp i taket och följer något med blicken. Hunden gör det också, om än ej lika ofta som katten. Även sonen på 1.5 år står ofta och stirrar in i ett och samma hörn. Vet ej vad jag ska tro på men lite underligt är det. Fotstegen är det mest konstiga. Hänt lite mer men det tror jag beror på naturliga omständigheter.

Vit skepnad

Sann spökhistoria. När jag var hos mina farmor och farfar och satt och kollade på tv (äldre ”tjock tv”) så såg jag plötsligt hur knappen trycktes in så tv’n stängdes av, men jag brydde mig inte så mycket om de så jag knäppte på tv’n igen. Då ser jag hur TV-dosan framför mig på bordet flyttar sig allt närmare mot kanten och ser att knappen på tv’n trycktes ner. När de hände så blev det läskigt kallt i rummet och jag valde att gå därifrån.

Några veckor efter det sitter vi några stycken och fikar i deras kök. Där finns det en dör mott hallen och plötsligt ser jag en vit skepnad gå förbi mot deras tv-rum. När jag berättade de så trodde ingen på mig så jag strunta i det.

Några månader efteråt stod jag och bakade i deras kök. Det var bara jag och min farmor hemma. Jag hade precis hällt upp smeten i formen när farmor bad om hjälp. Innan jag gick iväg för att hjälpa henne så la jag en teststicka (som används för att kolla om bakverken är klara) på bänken bredvid formen. När jag sedan kom tillbaka såg jag ett teststick mitt i smeten!

När jag berättade om detta för min farmor fick jag veta att hon också hade sett ”damen” en kväll när hon skulle gå och borsta tänderna. Vi tror det är min farfars mamma, för hon älskade att baka och busa med folk!

Flygande bil

När min mamma träffade en ny man så började aktiviteten hemma. Ljus tändes av sig själv, kranar sattes på osv.

Men en kväll när jag och mammas man Stefan gjorde pizza så hör jag en duns ute i vardagsrummet. Det var en liten tavla som hade ramlat 2 meter (!!) snett ifrån där den satt. Då tyckte Stefan att vi skulle leka lite så han tog en Ahlgrens bil och slickade på botten och satte fast den på kanten av matbordet, och så sa han ”om det nu är någon här, putta ner den här bilen ifall du vill”.

Vi fortsatte med pizzan och så kom mamma hem ifrån affären, och det första hon sa var ”varför ligger det en Ahlgrens bil i hallen?” Både jag och Stefan kollar på bordet som är 5 meter (!!!) ifrån hallen och båda säger ”neeej du har flyttat på den” samtidigt!

Porslinsskrammel

Ända sedan jag flyttade in i min lägenhet har jag aldrig känt mej ensam. Det var lugnt till en början med sedan började de hända saker. Har legat i sängen om kvällarna och hört hur någon rasslar i köket med porslin. Har även hört hur det kommer någon från hallen, mot mitt sovrum men jag bor själv och ingen har varit hos mig. Har även sett en skugga och min ytterdörr har öppnats och drämts igen. Nu mer är den låst – jämt!
Spökhistorier - Porslin

Yxmannen

Det var en halv kall höstkväll. Jag och två kompisar skulle gå upp till ett vindskydd långt uppe i skogen. När vi kom dit satt vi och eldade en stund. Min ena vän (som kom därifrån) berättade att i den lilla tjärnen vi satt vid hade en farlig man för länge sedan gått ner sig, fastnat och drunknat.

Han hade då en yxa i sin hand. Kroppen hittades aldrig. Men människor har sett yxan sticka upp ur vattenytan till och från. Han hade bott på gården längre ner, som nu är övergiven. Gården heter Amerika. Han hade många djur där. Påväg hem bestämmer vi oss för att gena över gården. Det var halvmörkt ute. Vi pratar på som vanligt längs vägen, när min vän plötsligt stannar. Blir knäpp tyst och viskar till oss andra.

– Rör er inte! Det står en häst bakom oss.

Självklart vänder vi oss om. Men ingenting vad där.

Då hör vi plötsligt bjällran från hästens hals. Sedan fick vi panik och sprang hela vägen hem.

Andra sidan

I februari 2016 så gick min pappa bort väldigt hastigt. Jag mådde grymt dåligt över det och mamma lät mig stanna hemma från skolan några dagar för att få återhämta mig och förstå vad som hänt.
Vi bor i ett gammalt hus, så att de knakar och låter är ganska vanligt. Någon dag efter pappas bortgång så låg jag i sängen och tittade på film när jag plötsligt hörde hur det lät som om någon öppnade och stängde min dörr och sedan så knakade det i golvet, som de alltid gjorde när någon gick där.
Plötsligt blev jag jätte yr och trött, kändes ungefär som när man svimmar. Jag lyckades på något vis lägga mig i 90 graders vinkel med huvudet på sängkanten, kände hur allting blev tyngre och tyngre och sedan tuppade jag bara av. Allting blev svart men jag var fortfarande medveten om vad som hände, och hann bara tänka ”Herregud, dog jag nu?”.
I samma sekund kändes det som om någon lyfte upp mig och jag for iväg in i det svarta, samtidigt så kändes det var som ett motstånd när jag ”flög” fram i mörkret. Efter en liten stund ser jag ett vitt sken och tänker åter igen att jag dött och kommit till ljuset. Tillslut har jag kommit så pass nära att jag ser en massa människor som går omkring i ljuset, det såg precis ut som i en film!
Det såg ut som ett helt vanligt torg med kaféer, butiker och en fontän mitt i, det var då jag insåg att jag verkligen hade kommit till ljuset, det var så obehagligt att se men ändå så häftigt på något vis. Efter att jag hunnit uppfattat att det verkligen var vid ljuset så var det som någon bara släppte greppet om mig och jag åkte bakåt, såg ljuset försvinna och kom längre ifrån det och sedan vaknade jag upp i sängen som om ingenting hade hänt.

Skepnad av en person

Sen jag flyttade till min nuvarande lägenhet för några månader sedan, har skumma saker hänt.

Det började för några veckor sedan då jag låg i sängen och kollade runt lite på sociala medier. Efter en stund hoppade en av mina katter upp och skakade. Jag skulle klappa henne och hon röck till, vartefter hon kollade längst golvet, som om något rörde sig. Efter att ha lugnat ner min katt, så hör jag hur det låter som om att någon hasar sig fram i vardagsrummet, så jag antog att det var min andra katt, tills jag insåg jag att hon också var i sängen med mig. Kort därpå blev det tyst och jag kunde knappt sova den natten.

Vid ett annat tillfälle så var jag på balkongen, notera att det inte blåste ute, när balkongdörren smälls igen. Precis när jag ska öppna den igen, så är det som om att någon puttar upp den åt mig. Jag hade inga fönster öppna heller, då jag har innekatter. En annan gång stod jag och diskade, när min katt fräste mot köksfönstret. Jag vred huvudet och utanför på balkongen ser jag en skepnad av en person. I panik och skräck ramlar jag, men när jag kollade ut igen var skepnaden borta. Notera att jag bor på andra våningen och har innätad balkong. Jag gick försiktigt ut på balkongen, men ingen var där, och det fanns inga tecken på att någon tagit sönder nätet.

Det är lugnare nu, men jag kan fortfarande höra när någon hasar fram längst golven, sätter på kranar, skrapande i kattlådan (fast båda mina katter är med mig), hur skåpluckor öppnas, hur någon knackar på dörren fast ingen är där mm.

Min lillasyster som har mediala förmågor klarar knappt av att sova hos mig pga all aktivitet. Mina katter störs inte av det längre, så då antar jag att personen/anden (eller om de är flera) som är här inte vill något illa. Jag har vaknat upp med rivmärken, men det är nog bara mina katters fel 😂

Spökhistorier - Skugga

Mummel i sovrummet

Bodde i en lägenhet för 20 år sedan, som skrämt mig väldigt mycket. Började med en VHS spelare som spolade fram och tillbaka mitt i natten flera gånger och väsnades när den kom upp i varv. Hörde även ”mummel” i sovrummet, alltid kl 01:00 – 02:30. Hörde även en hund som tassade runt på golvet.

En gång stod störningsjouren utanför min dörr när jag kom hem från jobbet. Grannen under hade ringt dem då hen ej stod ut med oljudet från min lägenhet. Trots att ingen var hemma!

Lyste ofta i sovrummet när jag kom efter kvällsskiftet, kände även olustkänsla när jag vände ryggen till för att sova.

Det var skönt att flytta. VHS spelaren är kvar och beter sig nu åter normalt igen.

Svävande sparbössa

När jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrarna så hände det en massa oförklarliga saker och en del riktigt läskiga saker.

Vi hyrde då en övervåning i ett församlingshem mitt emot kyrkogården. Inget läskigt med det, men så efter ett par månader så började det hända saker som man inte kunde förstå. Saker som flyttade på sig, oförklarliga ljud, dörrar som öppnades osv.

Men det läskigaste var när jag var ensam hemma på kvällen och jag ligger i soffan i vardagsrummet och pluggar. TV:n var avstängd och på TV:n stod min och syrrans dop sparbössa. Plötsligt lyfter min sparbössa från tv:n och svävar fram till mitten av soffan som står mitt i vardagsrummet där jag ligger. Sparbössan stannade rakt över mitt huvud och ”släpptes” sedan ner med en himla fart. Hade jag inte jag flyttat på mig så hade jag fått den i huvudet.

Jag berättade detta för mina föräldrar som till en början inte trodde på mig, men senare fick de vara med om samma sak. Vi har även varit med om att diskstället som står på diskbänken i köket helt plötsligt föll i golvet med koppar och glas, mitt framför ögonen på oss.

Detta var bara en början på allt. Vi kunde tillslut inte vara hemma själva för vi var så rädda att det skulle hända något. Vi började känna oss iakttagna och började höra ljud som vi inte visste vart de kom ifrån, samt att vi kunde höra att det kom någon i trappen. Vi ropade hallå och gick och kollade men när vi dit så var det ingen där.

Annat som hände var att dörrar öppnades av sig själv, bla min garderobsdörr som öppnades väldigt ofta – mitt framför ögonen på mig! Jag ville inte gå in i min garderoben och hämta kläder själv pga att det var en så hotfull energi inne i garderoben. Var jag tvungen att gå in själv så sprang jag alltid in och hämtade det som låg närmst för att jag kände mig så iakttagen.

Tillslut stod vi inte ute med allt och flyttade därifrån.

Tjuvrökarna

När jag och min kompis var tonåringar brukade vi övernatta hos varandra, dygna, lyssna på musik och gå ut och tjuvröka, som de små rackare vi var. När jag övernattade hos henne vid ett tillfälle jobbade hennes pappa natt och vi behövde därför inte smyga med rökningen utan kunde sitta på altanen.

Rätt som det är så ser vi något inne i lägenheten, genom fönstret! Vi får panik! Någon har kommit hem och går där inne. Vi hann aldrig se vem det var för vi hade fullt upp med att kasta cigaretterna och ciggpaketet för att sopa undan vårt hyss. Vi harklade oss och gick sedan in och ropade ”hej hej!”… men ingen var där! Vi letade överallt i hela lägenheten men den var helt tom.

I och med att det var sommar och ljust ute så tog det ett tag innan vi insåg att klockan endast var 04:00 på natten/morgonen, och det fanns ingen rimlig anledning till att någon skulle komma hem vid den tiden. Men hur sjutton kunde det då vara någon inne i lägenheten – som vi båda två såg?

Undrar än idag om det var en kollektiv synvilla eller om det var någon som ville ”komma på oss” för att vi skulle fimpa och gå och lägga oss…

Obehaglig skugga

Förra året jobbade jag på geriatriken på Mölndals sjukhus. Vi har haft många problem med andar där som inte har gått vidare som går i korridorerna. men det var en kväll som jag jobbade som det blev riktigt obehagligt.

Vi hade en patient som hade palliativ vård och det var i slutskedet. Patienten hade mycket ångest och bara skrek hela tiden och hade gjort det i flera dagar. Det var bara jag och en till undersköterska som fortfarande var ute bland patienterna (precis innan passet slutade) medan sjuksköterskorna lämnade rapport till nattpersonalen.

Helt plötsligt så blir det helt tyst från den sal som patienten befann sig i och jag och min kollega gick in för att se vad som hände. Då hade patienten gått bort, så jag sa till min kollega att gå till rummet där sköterskorna satt. Helt plötsligt stannar hon till där båda korridorerna delas och ser lite rädd ut. Hon ropar på mig och jag dit.

Hon sa att hon hade sett en skugga som hade gått ner i den andra korridoren, så vi började gå neråt där. Men det tog stopp, blev riktigt obehagligt och man kunde nästan inte andas. Flera patienter kom ut från sina salar och kände sig rädda. Jag bad dom att gå in och stänga dörren. Helt plötsligt försvann allt och man kunde andas igen. Då kunde vi gå in till rummet som sköterskorna satt och kunde berätta att patienten hade gått bort.

Det är fyra enkelsalar på den avdelningen som ger jättedåliga vibbar bara man går in där, och nästan alla patienter som har blivit inlagd i dom salarna har gått bort. Det är alltid kallt och man ryser till varje gång man går förbi dom salarna.

Hand på axeln

Var mobbad som liten och kände aldrig att jag kunde vända mig till någon. Gick ibland till ett berg och pratade med min döda mormor som jag aldrig träffat (hon dog innan jag föddes) men jag pratade med henne av någon konstig anledning.

En gång när jag gjorde det så kände jag en hand på min axel och någon sa ”Du ska aldrig bry dig om vad andra säger, du är fin som du är. Hälsa mamma att jag älskar henne”. Jag gick hem och berättade vad som hänt för min mamma, och allt hon kunde få fram var ”mormor är i himlen”.

Händelsen skärrade mig, men var ändå en otroligt fin upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

Spökhistorier - Hand på axel

Dela Spökhistorier – vinn pris!

Har du varit med om något paranormalt? Dela din bästa spökhistoria och vinn pris! Varje månad utser vi ny vinnare. OBS! Det spelar ingen roll hur ”bra” ditt bidrag är – alla har chans att vinna! 🙂

Dela din bästa spökhistoria via formuläret eller kommentara via Facebook.

Vinnare

Tävlingen är nystartat sedan 18 Mars 2019! I början av April 2019 presenteras vinnaren för Mars månad här på hemsidan. Vinsten är en K2 EMF Mätare (värde 899 kr).

Dela spökhistorier för att vara med och tävla! OBS! Alla bidrag räknas! 🙂

Spökhistorier Spökhistoria Dela

Kommenterat via Facebook